Zo’n 150 km boven de noordpoolcirkel vind je het Zweedse stadje Kiruna. Midden in de adembenemende natuur van Zweeds Lapland combineer je de arctische winter met een avontuurlijke stedentrip. Want hier kom je maar voor één ding: prachtige natuur verpakt onder een dikke laag sneeuw! Denk hier elanden bij, een slee die wordt voortgetrokken door husky’s, een bezoek aan het ijshotel en misschien wel het noorderlicht, en je weet dat je een geweldige reis te pakken hebt.

Een bewegende stad
Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden. Een kleine stad, dat wel. Saai is het er zeker niet: je kunt je hier prima een paar dagen vermaken met langlaufen, een hondensledetocht, een bezoek aan het legendarische ijshotel dat elke winter helemaal opnieuw wordt opgebouwd uit ijsblokken en natuurlijk het noorderlicht – aurora borealis – dat je hier perfect kunt spotten.
Al in het vliegtuig zie ik hoe bijzonder Kiruna is. Tegen de stad aan liggen immense ijzermijnen waar ijzererts wordt gewonnen. Wat je vanuit de lucht niet kunt zien is dat de ijzerertsader precies onder de stad door loopt. Het centrum van Kiruna is hierdoor langzaam aan het verzakken. De oplossing? De hele stad wordt 3 kilometer verplaatst.


Het Kiruna wat ik nu verken, zal er over een paar jaar dus helemaal niet meer zijn. Tenminste, de stad is dan opnieuw opgebouwd en veel van de oudere gebouwen zijn verplaatst of gesloopt. Met andere woorden, als je het huidige, historisch gegroeide Kiruna wilt bezoeken, moet je opschieten. De verhuizing van de stad is al volop bezig. Of wacht nog even met je bezoek, juist om te ontdekken wat er allemaal veranderd is. Maar wanneer je ook naar Kiruna besluit af te reizen, in deze blog deel ik alles wat er te doen is in en om Kiruna. Want een stedentrip Kiruna is een geweldige uitvalsbasis om de mooie maar ijskoude omgeving te ontdekken!


Wat te doen in Kiruna
Het centrum van Kiruna
Het centrum van de stad is niet heel groot, je hebt het zo gezien. Wel is het aan te raden om een paar uur rond te lopen, om je te beseffen wat een impact het heeft dat de hele stad verplaatst gaat worden. Het straatbeeld van Kiruna is typisch Zweeds, volgebouwd met houten huisjes, de een nog kleurrijker dan de ander. Het is bizar om te beseffen dat deze huizen hier over een paar jaar niet meer staan.
Wat je sowieso moet bezoeken in het centrum is het oude kerkje. Gebouwd in 1912 wordt het beschouwd als een van de mooiste houten kerken van Zweden. De kerk heeft de vorm van een sami hut (Sami kåta). Binnen ruik je het hout waarmee de kerk gebouwd is. Gelukkig verhuist het kerkje de komende jaren mee naar de nieuwe stad, want het zou doodzonde zijn als deze gesloopt zou worden. Een aanrader in het centrum is ook het houten winkeltje Carl Wennberg, waar je handgemaakte en originele souvenirs koopt.


Fika
Zeg je Zweden, dan zeg je Fika. Een koffiepauze waarbij je geniet van koffie met iets zoets of een broodje. De kanelbulle, bijvoorbeeld, een Zweedse kaneelbol. Mijn tips in Kiruna zijn FiKA by SPiS, waar je naast koffiedrinken ook heerlijk kunt lunchen, en Café Safari. In het charmante en een beetje vintage ingerichte houten café eet je heerlijke huisgemaakte gebakjes en gezonde lunches.


Diep onder de grond
Indrukwekkend is het om na je koffiestop een bezoek te brengen aan de mijn van Kiruna. Dagelijks vertrekken er tours vanuit het bezoekerscentrum in de stad. Met een bus rijd je de mijn in en word je door eindeloze tunnels ruim 300 meter onder de grond gebracht. Hier loop je door de mijnschachten en verken je het LKAB Visitor Centre. Bekijk hoe het erts gedolven wordt door machines en zelfrijdende treinen. Er zijn 500 kilometer aan aangelegde wegen ondergronds en er werken duizenden mensen. De mijnbouw wordt vrij ‘groen’ voorgesteld tijdens de tour, neem dat misschien met een korreltje zout. Vooraf reserveren is een must, de timeslots lopen snel vol.



IJsklimmen
IJsklimmen tegen een bevroren waterval op? De ijswand in Kiruna is maar een paar meter hoog, maar hier omhoog klimmen is moeilijker dan je denkt. Jezelf omhoog duwen met je benen is een ding, maar om de ijsbijlen zo in het ijs te slaan dat je er met je hele gewicht aan kunt hangen vergt nogal wat techniek. Gelukkig word je gezekerd met touwen, zodat je niet naar beneden valt als je uitglijdt. Een clinic boek je via Camp Ripan.



Ontspannen in de Aurora Spa
Zeker na een actieve dag in de winterse kou is het heerlijk om op te warmen en even te ontspannen. Dat kan naar mijn idee het beste bij de Aurora Spa van Camp Ripan, vlakbij het centrum van Kiruna. Bij binnenkomst krijg je uitleg in welke volgorde je de verschillende sauna’s, baden, scrubs en oliën moet gebruiken en hierna kun je heerlijk bijkomen van je actieve dag.
Kiruna snow festival — Snöfestivalen
Eenmaal per jaar vindt in Kiruna het Snöfestivalen plaats. Tijdens dit sneeuwfestival zijn er optredens, kun je een het ijsklimmen uitproberen en zijn er sledehondenraces. Daarnaast is er tijdens het sneeuwfestival een wedstrijd waar prachtige sneeuwsculpturen gemaakt worden. Leuk om een kijkje te nemen!


Wat te doen in de omgeving van Kiruna
Waarschijnlijk zul je vooral naar Kiruna komen om de geweldige natuur te ontdekken. In de zomer kun je hier prachtig wandelen, in de winter zijn er tal van activiteiten. Van langlaufen tot ijsklimmen tot het maken van een huskytocht. En natuurlijk op zoek gaan naar het magische noorderlicht.
Het noorderlicht spotten
In het Noorden van Zweden zijn de nachten helder en is er nagenoeg geen lichtvervuiling. Dit zijn de ideale omstandigheden om het noorderlicht te spotten. In de stad zelf is het ’s nachts te licht, hierom ga je bijvoorbeeld naar het Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko of naar Camp Aurora. De kans is groot dat je tijdens je verblijf hier het magische licht aan de hemel zult zien dansen. Als de lucht onbewolkt is en de omstandigheden goed zijn, is het noorderlicht rond 22 of 23 uur te zien. Het lot een beetje helpen? Download dan de Aurora Forecast-app. Deze app toont de intensiteit, de kans en het beste tijdstip om het noorderlicht te zien.


Langlaufen of toerskiën
Even weg van de bewoonde wereld ga je tijdens het langlaufen. In de winter ben je echt overgeleverd aan de grillen van de natuur. Dat merkte ik toen ik met -40 graden door de sneeuw liep. Je hoort dan alleen de krakende sneeuw onder je ski’s en ziet alleen zo nu en dan een sneeuwscooter of een span husky’s voorbij komen. Tijdens een paar uur langlaufen in de sneeuw kom je helemaal tot rust.


Huskysafari
Bij de kennel is het een oorverdovend lawaai. De honden willen namelijk niets liever dan op pad gaan. Er wordt een slee voor je ingespannen en hierna mag je op pad. De honden trekken je door een magisch wit landschap en nu ze mogen rennen zijn zij ook helemaal relaxed. Het enige wat je hoort zijn de poten van de honden in de sneeuw. Met een beetje geluk kruisen elanden je pad, zeker als je een tocht iets verder buiten de stad maakt. Lees meer over een huskysafari in Kiruna.

Boarden of skiën
Direct naast de stad liggen skipistes waar je een paar uurtjes kunt gaan skiën of boarden. Heel spectaculair zijn de pistes niet, het is maar een klein skigebiedje. Maar het is leuk om een keertje op de ski’s te kunnen staan. Een alternatief is het maken van een tocht op een sneeuwscooter. Je rijdt over een bevroren rivier en kunt naar het ijshotel rijden.
Overnachten in het ijshotel in Jukkasjärvi
Het Icehotel in Jukkasjärvi wordt al 26 jaar lang ieder jaar helemaal opnieuw opgebouwd. Want ja, in het voorjaar en de zomer is het in Zweeds Lapland ook gewoon heel warm. Dus dan smelt het hotel om het volgende jaar weer helemaal opnieuw opgebouwd te worden. In november worden grote blokken ijs uit de Torne rivier gezaagd en bouwen internationale kunstenaars de meest geweldige ijskamers. Je kunt hier overnachten, maar de ijskamers zijn overdag ook gewoon open voor bezoek. Iedere kamer heeft een ander thema, waardoor je je ogen blijft uitkijken.



Overnachten in Kiruna
Overnachten in Kiruna kan bij de knusse houten lodges van Camp Ripan, aan de rand van de stad. Er is een restaurant waar ze Scandinavische gerechten serveren, zoals eland en rendier. En een spa waar je gebruik kan maken van een sauna, stoombad en jacuzzi’s. Na een actieve dag kun je hier helemaal ontspannen. Daarnaast kun je bij Camp Ripan ski’s, sneeuwschoenen en sledes huren om tijdens je verblijf zelf op pad te gaan.
Buiten Kiruna heb je de echte wildernislodges van Camp Aurora. Je bent hier ver buiten de stad en dat heeft 1 groot voordeel: hier is weinig lichtvervuiling en dus heb je een grote kans om ook het Noorderlicht te zien. De sterrenhemel met het Noorderlicht (gezien vanaf het meer bij Camp Ripan) was voor mij echt een hoogtepunt van Zweeds Lapland, dus alleen hierom al wil je hier overnachten. En overdag stap je vanaf je lodge zo de dichtgevroren rivier op voor een rondje langlaufen over het ijs.
En last but not least: het ijshotel zelf. Je kunt slapen in een van de kamers die door een kunstenaar zijn gebouwd. Dan stop je je bagage in een locker en krijg je een kleedkamer toegewezen. ’s Avonds rol je je slaapzak uit in een van de kamers van het IceHotel. Ook kun je overnachten in een van de lodges, met een iets behaaglijker temperatuur.


Praktische tips voor je reis naar Kiruna
Het winterse hoogseizoen loopt van eind januari tot en met begin april. In de zomer geniet je van de middernachtzon. Zelf op avontuur gaan in Kiruna en Zweeds Lapland is goed te regelen. De verschillende activiteiten kun je gemakkelijk ter plekke regelen en vaak word je opgehaald bij je hotel en kun je goede kleding lenen. Er zijn natuurlijk ook veel organisaties die pakketreizen aanbieden.
Met het vliegtuig naar Kiruna
Directe vluchten naar Kiruna gaan er niet vaak. Waarschijnlijk moet je dus geloven aan een overstap op Stockholm. Vluchten boek je via KLM of SAS of je zoekt online de beste vluchtopties. Voor 100 kronen (omgerekend zo’n 10 euro) neem je de shuttlebus naar de stad. De bus heeft geen vaste vertrektijden. Er is namelijk maar 1 landingsbaan op het vliegveld van Kiruna, dus de bus vertrekt zodra de vertrekhal leeg is.

Met de trein naar Kiruna
Een andere optie is om vanaf Stockholm de nachttrein naar Kiruna te nemen. Je bent lang onderweg, maar je ziet wel langzaam de omgeving veranderen.
Heb je een vraag over een avontuurlijke stedentrip Kiruna? Laat het weten in de comments!
Disclaimer: Deze blog bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boeking maakt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Ik houd niet echt van de kou, dus ik reis meestal naar warmere bestemmingen. Toch lijkt het me ook wel heel gaaf hoor om zo’n bestemming te ontdekken, ik vind het er altijd prachtig uitzien en het lijkt me heel bijzonder om in zo’n ijshotel te slapen. Bijzonder dat ze het elk jaar weer opnieuw bouwen.
Na deze reis was ik ook weer zo toe aan warmte dat de eerste trip naar Oman voerde 😉
Wat een fantastische reis is dit zeg. Zo mooi daar. Het noorderlicht zien moet zo een fantastische ervaring zijn. Om nog maar te zwijgen van dat ijshotel. Ik denk wel dat ik zelf ook zou veranderen in een ijsblokje 😉
Haha dat laatste is mij inderdaad ook overkomen 😀
Wat een toffe bestemming dit! Ik ben niet zo’n fan van de kou, maar het noorderlicht zien, staat hoog op mijn wensenlijstje. Heb jij in dat ijshotel geslapen? Ik vraag me af of ik het daar ooit warm krijg… Bijzonder om te lezen dat ze het hele stadje verplaatsen. Ik hoop dat ze zoveel mogelijk van die mooie houten huizen en andere gebouwen kunnen ‘meenemen’ (ben toch benieuwd hoe ze dat doen).
Heb je geslapen in het ijshotel? Wat bijzonder joh, dat de stad verplaatst wordt. Gelukkig gaat die mooie kerk mee!
Nee, helaas in een ijskoude tent op de ijskoude rivier. Dat ijshotel leek ineens heerlijk warm 😉
Het blijft apart, zo’n complete stad verplaatsen. Wij bezochten Hasankeyf in Turkije, dat compleet onder water is gekomen door een nieuwe dam. Ook die stad werd verplaatst, maar helaas zijn er ook veel oudheden verloren gegaan. Deze stedentrip vind ik echt uniek, de husky’s en het noorderlicht lijken me super.
Het lijkt mij geweldig om een keer naar zo’ n bestemming te gaan. Het Noorderlicht en zo’ n huskytocht zijn echt een droom! Maar ook gewoon het hele sneeuwlandschap. Wel koud!! Dus daarna zou ik echt toe zijn aan warmte haha