Zweeds Lapland in de zomer: de beste outdoor reistips!

door Aniek

Zweeds Lapland in de zomer: de beste outdoor reistips!

De natuur is hier ongerept. Dankzij het arctische klimaat vind je er hoge bergen, diepe bossen en zompig moerasgebied. Kuddes rendieren en – met wat geluk – elanden kom je er tegen. De natuur leent zich voor lange hikes, tochten op de mountainbike of met de kano en roadtrips met de auto. Ik heb het over Zweeds Lapland in de zomer! Want waarom zou je dit noordelijke stukje Europa alleen in de winter verkennen?

Grodkällan: het mooiste meer van Zweden
Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

Mountainbiken in Zweeds Lapland

Zweeds Lapland heeft een van de laatste stukken echte wildernis van Europa. Eindeloze dennen- en berkenbossen. Dit maakt Zweeds Lapland ook zo bijzonder: de uitgestrektheid van de natuur en het feit dat je er prachtig kan hiken en mountainbiken. Het gebied is vrij vlak en overal vind je trails die je door de dennenbossen voeren, waar het prachtig is om op een mountainbikes of fatbike te crossen. Zweeds Lapland is een paradijs voor outdoorliefhebbers.

(de blog gaat verder onder de video)

Zomer in Zweeds Lapland! Een video van onze reis met Voigt Travel door Noord-Zweden.

Ontdek de natuur

Voor wie liever gaat hiken is er de Kungsleden, of The King’s Trail. Dit langeafstandswandelpad in Noord-Zweden loopt van Abisko in het noorden tot aan Hemavan in het zuiden en is ongeveer 440 kilometer lang. Het pad kronkelt door berkenbossen en rivierdalen. Je kan hier een korter of langer deel van lopen. Of ontdek het mooiste meer van Zweden. Liever het water op? Je vindt in Zweeds Lapland talloze meren en rivieren die richting zee stromen. De zomer is ideaal om een kano of kajak te huren en het water op te gaan.

Rendieren in Zweeds Lapland
Rendieren in Zweeds Lapland

Geniet van de middernachtzon

Boven de Poolcirkel gaat de zon in de zomer niet of nauwelijks onder, de bekende middernachtzon! In plaats van de nacht heb je in Zweeds Lapland dus één lange zonsopkomst en -ondergang, en wordt het amper donker. Dit hult het landschap in prachtig zacht licht. Het is een gekke gewaarwording om ’s avonds laat nog in het volle licht te lopen, een late duik te nemen in een meer of te kanoën onder de middernachtzon. Met de kustlijn en de ontelbare meren en rivieren zijn er opties genoeg. Alleen slapen terwijl het buiten nog volop licht is, kan wel een uitdaging zijn.

Kajakken en kanoen tot laat in de avond
Kajakken en kanoen tot laat in de avond

Op zoek naar rendieren en elanden

Rendieren, elanden en herten. Je komt ze overal tegen in Zweeds Lapland. Zomers zijn er minder dieren te spotten dan in de winter. De dieren trekken dan dieper de bossen in, waar het koeler is. Toch is de kans groot dat je flink wat rendieren langs de weg ziet. Vooral in het gebied rond Ammanäs is de kans groot dat je een paar rendieren tegenkomt. Dit is namelijk het meest rendierrijke gebied in Zweden. Vaak staan de rendieren midden op de weg ​​en wachten de auto’s tot de dieren weer zin hebben om verder te lopen.

Op zoek naar rendieren en elanden
Op zoek naar rendieren en elanden

Passeer de Poolcirkel

Het stelt in feite niet veel voor. Toch is het iconisch: het passeren van de Poolcirkel. Wij volgden de E45 en kwamen vanzelf uit bij Camp Polcirkeln. Hier kan je een certificaat krijgen en een stempel in je paspoort laten zetten. Wat vooral bijzonder is dat je nu het arctische deel van Europa binnenkomt. Rijd je dat gebied binnen, dan kan je gegarandeerd mooie hikes maken.

Passeer de Poolcirkel in Zweeds Lapland
Passeer de Poolcirkel in Zweeds Lapland

Crossen over de paden

Een van onze laatste stops van deze roadtrip in Zweeds Lapland is Svansele Wilderness Center. Hier kan je de nacht doorbrengen midden in het dennenbos. In de winter is het hier compleet donker, met alleen het licht van fakkels en het noorderlicht. In de zomer is het ook mooi, misschien wat minder spectaculair. Toch willen we de lodges wel graag zien. “Hebben jullie al eens op een 4WD gereden? Nee? Zet dan maar een helm op.” Op een 4wd crossen we over grindpaden. Dan komen we aan bij de houten lodges. Geen stroom, geen luxe. Maar wel een vuur in de hut, om koffie op te warmen. Bedden met rendiervellen erop en een heerlijke sauna.

Op een 4wd crossen we over grindpaden
Op een 4wd crossen we over grindpaden

Beleef de Sami cultuur

In Zweeds Lapland kom je in aanraking met de Sámi. De Sami-bevolking leeft al duizenden jaren in het Noordpoolgebied. Dit nomadische volk verspreidde zich over de landsgrenzen van Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje Rusland. Lapland dus – Sápmi in hun eigen taal. Veel Sami leven nog steeds op traditionele wijze in het hoge noorden van Zweden en een deel van hen leeft nog als nomade, geleid door de richting waarin de rendierkuddes lopen. Wil je meer leren over de geschiedenis en het leven van de Sámi en het duurzaam omgaan met de natuur, dan kan je op pad gaan met een Sami gids.

Op bezoek bij de Sami in Zweeds Lapland
Op bezoek bij de Sami in Zweeds Lapland

Roadtrippen met de auto of camper

Achter het stuur ervaar je het beste het weidse landschap en de prachtige wegen van Zweeds Lapland. Het is afgelegen en misschien is dat wel wat Zweeds Lapland zijn charme geeft. Zweeds Lapland is nog redelijk onbekend en zeker in de zomer is het niet toeristisch. Je hebt alle rust om van de natuur te genieten. Veel mensen kiezen Zweeds Lapland als winterbestemming. Zweeds Lapland in de zomer is echter ook prachtig, met zijn meren, uitgestrekte bossen en een prachtige kustlijn.

Lees in deze blog over de route van mijn roadtrip door Zweeds Lapland. Wil je zelf naar Zweeds Lapland gaan? Of ben je geweest en denk je dat ik iets gemist heb? Deel je verhalen en tips in de comments!

Ik maakte deze trip op uitnodiging van Voigt Travel en Swedish Lapland.

Ook leuk om te lezen!

11 comments

Maaike januari 5, 2019 - 12:05 pm

Jaaaa dit staat al heel lang op mijn lijstje. Gaaf dat je dit avontuur hebt gedaan!

Reageren
Kelly januari 10, 2019 - 9:37 pm

Lapland in de winter wil ik al jaren, maar de zomer had ik nog nooit aan gedacht eigenlijk. Ik ben niet zo van de kou dus misschien is dit wel een betere optie, haha. Lijkt me wel mooi in de zomer.

Reageren
Linda januari 11, 2019 - 4:20 pm

Lapland staat hoog op mijn lijstje voor in de winter, maar in de zomer ziet het er ook verrassend leuk uit! Wie weet toch ooit, maar als ik er nu heen zou gaan zou ik toch in de winter willen. De middernachtzon lijkt me trouwens echt wel bijzonder

Reageren
Marcella januari 11, 2019 - 6:12 pm

Ik ben echt heel erg benieuwd geworden naar Lapland, ik las er vorig jaar veel over! Misschien gaan wij later dit jaar naar Fins Lapland, lijkt me erg gaaf!

Reageren
Esther januari 11, 2019 - 7:58 pm

Wat een leuke blog. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar Lapland in de zomer. Vorig jaar ben ik in de winter naar Fins Lapland geweest en dat vond ik fantastisch. In dit jaargetijde ziet het er ook prachtig uit. Mooie foto’s ook!

Reageren
Jenny januari 11, 2019 - 8:27 pm

Wat ontzettend gaaf! Ik heb Lapland alleen in de winter bezocht, maar het lijkt me ook erg mooi in de zomer.

Die elanden zijn geweldig.

Reageren
Henk januari 21, 2019 - 8:14 pm

Ben jaar of 10 geleden door Noors en Zweeds Lapland getrokken en nu ik dit lees begint het weer kriebelen voor wat betreft een nieuwe vkantie die kant op. Goed artikel!

Reageren
Maaike januari 22, 2019 - 4:25 pm

Wat een gave bestemming! Rendieren wil ik ook nog een keer in het wild zien.. is goed voor de ziel zeggen ze hier in Oostenrijk 😉

Reageren
Kristof januari 22, 2019 - 4:26 pm

De foto’s zien er heel mooi uit maar Zweden is nu niet direct een land dat bij mij hoog op mijn verlanglijstje staat. Ben meer iemand voor de zuiderse landen denk ik.

Reageren
Daisy februari 1, 2019 - 9:43 am

Wat een origineel idee! Ik zou nooit bedenken om er in de zomer naartoe te gaan. Maar aan de foto’s te zien geen gek idee dus. Vooral de Sami-cultuur maakt me heel nieuwsgierig. Op de bucketlist dan maar!

Reageren
s april 4, 2019 - 6:24 pm

Dat lijkt me een prachtig natuurland!

Reageren

Laat een bericht achter