Zoek jij een uitdaging om het jaar sportief af te sluiten? Voor heel wat fietsers is de Rapha Festive 500 dé eindejaarstraditie. Om deze uitdaging te voltooien leg je tussen kerstavond en oudejaarsavond minimaal 500 kilometer af op je fiets. 500 kilometer lijkt ver, maar het is haalbaar met een goede planning en voorbereiding. In deze blog vind je de beste tips om je door deze uitdaging heen te loodsen!
Kleed je op de weersomstandigheden
Al is de kans op een witte kerst klein, je kunt wel lage temperaturen, ijzel en regen verwachten tijdens de Festive 500. Zorg dat je hierop gekleed bent, zodat je niet vroegtijdig moet stoppen omdat je verkleumd op de fiets zit. Houd kou en regen buiten met een goede winterjas en draag hier onder minimaal een goede basislaag. Trek overschoenen aan die je voeten droog- en je tenen lekker warm houden, en zoek je warme handschoenen op. Overweeg ook om een buff en helmmuts te dragen, zo blijven je nek en hoofd lekker warm én uit de wind. En een van de Festive 500 tips is: stop een lichtgewicht regenjasje in je achterzak. Lekker om aan te trekken als je een band moet verwisselen of als je ergens een coffee to go bestelt.
Geef je fiets een onderhoudsbeurt
Jezelf goed voorbereiden is één ding, maar denk ook aan je fiets. Een goed onderhouden fiets maakt je rit een stuk fijner. Bovendien wil je niet kilometers ver van huis stranden met pech die voorkomen had kunnen worden. Controleer of je remblokken schoon zijn en of ze vervangen moeten worden, of check je remschijven op een schijfremfiets. Kijk of de banden vervangen moeten worden, want met versleten banden rijd je (zeker in de winter met veel rotzooi op de weg) sneller lek. Neem dus ook voldoende binnenbanden mee, of maak je banden tubeless. Monteer eventueel spatborden, die houden je een beetje droger en hierdoor ook iets warmer. Tot slot zorg je voor een goede set verlichting, zodat je ook vroeg op de dag of aan het einde van de middag kunt blijven fietsen wanneer de schemer invalt. Lees mijn blog over hoe je jouw fiets winterklaar maakt.
Zet je fiets ’s avonds al klaar
Zorg ervoor dat je fiets de avond voor je fietsrit al klaar staat, dat je kleding hebt uitgezocht, eten hebt klaargezet en je bidons hebt gevuld. Als je fiets klaar staat voor vertrek, wordt het wordt het moeilijker om een excuus te vinden om niet op de fiets te stappen. Het is sowieso goed om na een fietsrit je fiets helemaal schoon te maken en klaar te maken voor je volgende tocht. Zeker als er strooizout op de wegen ligt; je wilt niet de volgende ochtend een fiets met verroeste ketting terugzien.
Plan je ritten in
Wat je ook wil voorkomen is dat je er 2 dagen voor het einde van de Festive 500 achter komt dat je nog 350 kilometer moet fietsen. Zeker niet als het dan ook nog slecht weer blijkt te zijn. Plan je ritten dus vooraf in en bedenk vooraf wat de beste dagen zijn om lange afstanden te fietsen. Je kunt iedere dag een rit van 62,5 kilometer maken, of 5 langere ritten van 100 kilometer maken. De keuze is aan jou, maar maak een planning die voor jou haalbaar is. Heb je nooit meer dan 80 kilometer achter elkaar gefietst, dan is dit niet het moment om 150 kilometer routes te plannen. Zo kun je de Festive 500 rustig voltooien en heb je nog steeds voldoende tijd voor gezelligheid en familieverplichtingen, ook wanneer de deadline nadert.
En maak je routes vooraf
Als je zeker wilt weten dat je je kilometerdoel haalt, dan maak je vooraf al de routes die je gaat afleggen. Dan is de kans kleiner dat je een snellere route naar huis neemt omdat het koud is, bijvoorbeeld. En als je zorgt voor afwisseleing in de routes, wordt het fietsen een stuk leuker. Tip: bedenk vooraf ook een extra lusje: heb je goede benen of is het mooi weer, dan kan je zo eenvoudig nog een paar extra kilometers mee pakken. Maak je routes op Strava of, zeker als je ook offroad wil fietsen, op Komoot.
Kies voor avontuur!
Een lange afstand is veel makkelijker te voltooien en is stukken leuker als je op avontuur bent. Ga op mini-fietsvakantie en ga winterkamperen, fiets naar een voor jou bijzondere bestemming of ontdek een fietsgebied dat je nog niet kent. Want waarom zou je de Festive 500 niet gebruiken als een kans om nieuwe wegen te vinden? Ook een doel in gedachten hebben maakt je rit een stuk fijner. Een koffiestop bijvoorbeeld, of het huis van een familielid waar je een kaart in de brievenbus wilt gooien.
Zorg voor een voorsprong
Als je hier de kans voor hebt, is het een slim idee om de eerste paar dagen een paar langere ritten te maken. Zo heb je meteen al een goede voorsprong en heb je een buffer als je onverwacht een paar dagen niet kunt fietsen, of als het ineens heel slecht weer wordt.
Begin vroeg in de ochtend met fietsen
Heb je een drukke planning tijdens de feestdagen? Ga dan ’s ochtends al vroeg op pad, voordat de activiteiten van de dag echt beginnen. Dan ben je later die ochtend alweer terug van je rit, en heb je het grootste deel van de dag nog over voor andere activiteiten. Werk je tijdens de Festive 500, dan kun je voor je werk nog een rit inplannen. Ook al kun je voor je werk maar 1 uur fietsen, dan heb je in 8 dagen toch al heel wat kilometers bij elkaar gesprokkeld, en kun je de resterende afstand op je vrije dagen afleggen.
Bekijk de weersvoorspelling
Het heeft geen zin om een Festive 500-rit in te plannen op een dag waarop de weersvoorspellingen dramatisch zijn, behalve als het echt niet anders kan. En als het er buiten echt slecht uitziet (harde wind, zware regen, ijs, sneeuw etc.) blijf dan alsjeblieft binnen. Geen uitdaging is een valpartij of ziekte waard, omdat je per se de weg op wilde gaan. Zeker in deze tijd. Is er halverwege de dag regen voorspeld, dan kun je beter voor of na de buien eropuit trekken. Voor de buien is trouwens beter, dan zijn de wegen droog en is minder opspattend water! En bekijk ook de windrichting goed. Wind in de rug op de weg naar huis is altijd fijn.
Wees flexibel
Dat je een goed plan gemaakt hebt, betekent niet dat je je er in alle omstandigheden aan moet houden. Is het echt ontzettend slecht weer en waait het zo hard dat het gevaarlijk is om jouw precies op die dag geplande rit door het bos te maken… fiets dan gewoon niet. Of maak een rondje op Zwift en maak een paar extra kilometers op een dag waarop het wel zonnig en droog is. Vallen je fietsplannen om wat voor reden dan ook in het water, probeer die dag dan toch op de fiets te stappen, al is het maar voor een uur. Pas gewoon je plannen aan en ga door.
Doe rustig aan
De beste tip die ik je kan geven als je lange afstanden wil afleggen is om rustig aan te doen. Het is verleidelijk om meteen volle bak van start te gaan, maar als je jezelf op de eerste dag al in het rood fietst, wordt de rest van de uitdaging een stuk zwaarder. Denk goed over het aantal kilometers dat je tijdens elke rit wilt afleggen en de snelheid waarmee je die afstand kunt afleggen zonder te vermoeid te raken. Schakel dus een tandje terug.
Eet en drink genoeg
Het fijne van flink wat extra fietsen in de laatste week van het jaar, is dat je met wat minder schuldgevoel nog een keer extra opschept tijdens het kerstdiner. Maar dit betekent niet dat je tijdens je ritten niet hoeft te eten. Voorkom dat je halverwege je rit een hongerklop krijgt, want in de kou moet je lichaam extra hard werken om warm te blijven. Zorg dat je de dag voor je rit genoeg koolhydraten eet, neem onderweg genoeg reepjes en sportdrank mee, en maak na je rit bijvoorbeeld een eiwitshake. Zo sta je de volgende dag weer volgetankt aan de start van je rit. Tip: je kunt ook voor feestelijke fietssnacks kiezen; een stuk kerststol of panettone en lekker warme kerstthee in je bidons op een koude dag. Plan je routes via een van deze wielercafes waar je koffie en gebak kunt afhalen.
Zoek een fietsmaatje
Samen trek je elkaar er doorheen. Vind je het moeilijk om jezelf te motiveren om 500 kilometer te fietsen, zoek dan een fietsmaatje en spreek af samen een aantal ritten te maken. Zo motiveer je elkaar en kan je elkaar er een mentaal zetje geven als de ritten zwaar worden. En als je een paar social rides inplant waarbij je bij kan kletsen met vrienden en samen van de frisse lucht kunt genieten, gaan de kilometers net iets sneller voorbij. Fietsen in de tijd van corona maakt dit punt wat lastiger dus houd je wel aan alle maatregelen: houd afstand en kies voor een vast fietsmaatje.
Fiets de Festive 500 op Zwift
Het idee achter de Festive 500 is dat je ook op koude en gure dagen op je fiets stapt en naar buiten gaat, maar dit jaar mag je voor het eerst de afstand ook virtueel afleggen. Dus als het echt slecht weer is en je hebt een trainer, maak dan gebruik van deze mogelijkheid. Wil je zo snel mogelijk veel kilometers afleggen, dan fiets je over de routes Tempus Fugit of Volcano Flat op Watopia’s Volcano, of The Fan Flats en Greater London Flat op Richmond’s. Dit zijn de routes op Zwift met de minste hoogtemeters. Zoek je een grotere uitdaging, dan fiets je La Reine in Frankrijk, de virtuele versie van de konniginnerit van de Tour de France. Of wat dacht je van de 107 kilometer lange The Mega Pretzel, met hierin de KOM, Epic KOM, Mayan Ruins én de Volcano Climb. Enjoy!
Vergeet niet om ervan te genieten!
Is 500 kilometer te veel voor je en is het te moeilijk om de kilometers af te leggen? Stel dan een eigen uitdaging, want het belangrijkste is toch om mee te doen en ervan te genieten. Stel je eigen grenzen en onthoud waarom je de uitdaging in de eerste plaats bent aangegaan: het motiveert je niet alleen nu, maar ook in de toekomst om vaker op de fiets te stappen. En hoe meer je nu fietst, hoe fitter je aan het nieuwe jaar begint!
Festive 500 tips
Dit waren de Festive 500 tips. Doe jij dit jaar mee aan de Festive 500? Vergeet je dan niet aan te melden op Strava en deel je ervaringen social media met de hashtag #festive500.
Zita Demoor zegt
Beste
het is voor mij de eerste keer dat ik aan de Festive500 deelneem.
Bedankt voor de bruikbare tips. Alleen is me het startmoment niet duidelijk. Ok 24/12 maar mag dit al ‘s morgens of echt kerstavond?
Ik vind nergens daar duidelijkheid over.
Kan u me meer info hierover geven, aub?
Sportieve groet
Aniek zegt
Hallo Zita, ik heb dit nagevraagd bij Rapha. Alle activiteiten op de 24e tellen, dus niet vanaf een bepaald tijdstip.
Zita zegt
Top!! Heel erg bedankt om dit na te vragen.
Veel succes en vooral genieten. 👍
Lineke zegt
Wat een leuk idee! Ik kende de Festive 500 helemaal niet. Ik ben helaas geen sportieve fietser, maar anders had ik het echt wel een leuke uitdaging gevonden. Misschien des te meer vanwege die extra keer op kunnen scheppen bij het feestmaal haha.
Jacoba zegt
Wat een tof idee om zo lekker sportief het jaar af te sluiten! Ik heb hier in Portugal geen fiets, maar het triggert wel, misschien dat ik er 50 kilometer wandelen van maak 🙂
Yvonne zegt
Wat een doorzettingsvermogen.. en ook super dat je dan ’s avonds al je fiets weer schoon maakt. Als ik de hele dag in touw ben geweest, zoals vandaag aan de wandel, plof ik echt gelijk neer op de bank, haha.. Ik ben benieuwd waar deze week je brengt op de fiets. Had je trouwens gezien dat zondag echt heel slecht weer wordt? Misschien die dag vermijden.
Aniek zegt
Ik werk ook gewoon de hele vakantie door, dus ik maak 2 of 3 lange buitenritten en de laatste kilometers doe ik binnen op de trainer. En als het regent of geregend heeft moet ik inderdaad veel schoonmaken 😀 Gelukkig ben ik al bijna op de helft, dus ik red het wel dit jaar.
Linda zegt
Wat gaaf en sportief, ik had er nog nooit van gehoord, maar kan het me voorstellen dat dit een gave en fijne manier is om een jaar af te sluiten. Handige tips, vooral het van te voren alles klaar zetten, dan ga je tenminste ook echt
Manouk zegt
Wauw wat een afstand! Misschien iets voor mijn vader en broertje, dat zijn actieve fietsers. Wel een leuk idee om een sportieve uitdaging te doen in deze tijd. Ik heb wel al voor de Kerst een flink stuk gewandeld en een fietstocht gemaakt om inderdaad kerstkaarten langs te brengen. Misschien kan ik er een hardloopuitdaging van maken, maar dan wel wat minder dan 500 kilometer, haha.
Marcella zegt
Knap hoor, deze afstand afleggen op de soms best kille winterdagen. Je bent echt een bikkel Aniek!
Aniek zegt
Een beetje gek, soms, ook 😉