Getest! Hanwag Tatra II Lady GTX wandelschoen

door Aniek

Getest! Hanwag Tatra II Lady GTX wandelschoen

De Hanwag Tatra II Lady GTX wandelschoen voor dames is een stevige wandelschoen voor tochten in de bergen. Ik mocht de schoen testen en ben in het Italiaanse Zuid-Tirol vol enthousiasme op pad gegaan. Spoiler alert: hiermee kan je perfect klimmen en klauteren over onverhard terrein.

Hanwag wandelschoenen

Wie al eens op zoek is gegaan naar nieuwe wandelschoenen weet het: de ene wandelschoen is de andere niet. In de bergen heb je bijvoorbeeld andere schoenen nodig dan tijdens een wandeling in Nederland. Hier kan je namelijk prima wandelen met een schoen in de A of B categorie, terwijl je in het buitenland, op bergachtig terrein of wanneer je veel bepakking bij je hebt, een C-schoen beter kan zijn. Hierom ben ik meteen enthousiast wanneer ik de Hanwag Tatra II Lady GTX schoen mag testen:een stevige schoen die tot zijn recht komt tijdens mijn vakantie in Noord-Italië.

De Hanwag Tatra II GTX getest in Noord-Italië
De Hanwag Tatra II GTX getest in Noord-Italië

Wandelschoenen voor in de bergen

Wanneer ik de schoen aantrek voel ik meteen verschil met mijn lagere wandelschoenen, zoals de Lowa Aerox GTX Lo. De schoen is stevig, onbuigzaam en flink wat zwaarder dan mijn andere schoenen. Maar toch valt het gewicht me uiteindelijk mee. Tijdens het lopen merk je het extra gewicht niet constant, alleen wanneer je aan het einde van de wandeling moe wordt voel je wel degelijk het verschil met een lichte wandel- of trailrunning schoen. De schoenen zijn dan ook ontworpen voor zwaarder terrein.

En zwaarder terrein is precies waar ik de schoenen wil testen. Ik heb er in Nederland al op gelopen, maar de Hanwags komen toch het best tot hun recht in de bergen. Waar je over stenen klautert, over onverharde paden loopt. De Hanwag Tatra II Lady GTX is echt bedoeld voor het betere klim- en klauterwerk over onverhard terrein.

Review Hanwag Tatra II GTX
Review Hanwag Tatra II GTX

Gore-tex en stugge zolen

De Tatra II Lady GTX sluit goed aan zonder te knellen. Door het vetersysteem wordt de voet goed op zijn plaats gehouden: je schuift dus niet naar voren tijdens afdalingen en je hiel komt niet omhoog wanneer je klimt. De veterhaak op de tong ervoor dat de tong van de schoen niet wegglijdt. Fijn is ook dat de schoen bij de hiel net iets lager is. Mijn grootste bezwaar tegen hoge wandelschoenen is dat de schoen hier namelijk irriteert. Dat merk ik bij deze schoen helemaal niet.

Ik ben erg tevreden over de Gore-tex schoenen die ik al heb, dus ik koos bij de Hanwags ook voor een variant met een Gore-tex voering. Door een plas water lopen, over kletsnatte rotsen wanneer je een waterval oversteekt, of de hele dag door nat gras lopen.Het is allemaal geen probleem en mijn voeten blijven droog. Let op dat je de schoen wel regelmatig impregneert met een goede spray.

Ik merk ook meteen dat de zool goede grip heeft, op de natte rotsen maar ook op grashellingen. De zolen zijn vrij stijf en komen tot hun recht op rotsachtige grond. Ze zijn stevig en steentjes voel je nooit door de zool steken.

Tip: Carolien vergeleek een type B en een type BC schoen van Hanwag. Lees in haar blog welke zij het fijnst vond. Een andere fijne schoen is de Grisport Aspen die getest is door Alpen Actief.

Zijn Hanwags een duurzame keuze?

Je merkt het overal in: deze schoenen zijn ontworpen om lang mee te gaan. En hoewel de Tatra II niet per sé is aangemerkt als duurzame schoen, maakt het feit dat je ze kan verzolen de schoenen wel een duurzame keuze.

Review Hanwag Tatra II GTX
Review Hanwag Tatra II GTX

Mijn conclusie

De Hanwag schoenen zijn met vlag en wimpel geslaagd voor de test in de bergen. De Hanwag Tatra II Lady GTX is een echte bergschoen, stevig en robuust genoeg voor tochten in de bergen, maar tegelijkertijd nog comfortabel genoeg voor lange wandelingen of meerdaagse trekkingen.

Ik ontving een paar Hanwag schoenen voor deze review. De Dames Hanwag Tatra II Lady GTX, in de kleur Narine Navy, is te bestellen op de website van Hanwag of bij Bever. Hanwag heeft ook een brede en smalle versie van de Tatra II en een herenversie van dit model.

Hanwag Tatra II GTX review van de dames- en herenschoen
Hanwag Tatra II GTX review van de dames- en herenschoen

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Manon Ruitenberg mei 29, 2019 - 11:20 pm

Ziet er uit als een degelijke en sterke schoen die een aardige tijd mee zal gaan. Ik heb zelf naar volle tevredenheid Meindles, kost even wat in de avond, maar erg blij mee.

Reageren
Linda juni 4, 2019 - 8:14 pm

Klinkt als een fijne schoen om heerlijk mee te wandelen. Ik heb speciaal voor onze wereldreis ook wandelschoenen aangeschaft, volgens mij categorie A/B, maar dat voldoet voor ons echt helemaal. Ik ben er zo blij mee, ik wilde eerst echt geen wandelschoenen omdat ik ze zo lelijk vind, maar het loopt heerlijk. Het maakt wandelen zoveel makkelijker en leuker. En mijn Lowa schoenen vind ik niet eens zo heel lelijk. Deze Hanwags vallen ook wel mee, leuk kleurtje!

Reageren

Laat een bericht achter