Kan je niet kiezen tussen fietsen langs de Nederrijn en fietsen door de bossen van de Heuvelrug? Geen probleem! Bij de fietsroute Klimmen bij Veenendaal kan het allebei! In 32 kilometer fiets je door Veenendaal, het middeleeuwse Rhenen en Elst. Met mooie natuur, een beetje klimmen en een fijne koffiestop in Rhenen.
Tip: Lees de blog over de mooiste fietsroutes in Utrecht!
Ontdek de Grebbelinie
Vandaag fiets ik rondom Veenendaal, maar de route start ergens anders: bij Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Het is een van de verdedigingswerken van de Grebbelinie, een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie liep ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug, van de Grebbeberg bij Rhenen helemaal tot aan de Zuiderzee. In 1786 werd op deze plek een fort aangelegd, met een flink aantal bastions en lunetten. Vlak voor de tweede wereldoorlog kwamen hier nog een aantal kazematten bij.
Tegenwoordig is het een natuurgebied en zijn alleen de contouren van het fort nog zichtbaar, maar daarmee zie je nog steeds hoe indrukwekkend het Fort aan de Buursteeg ooit is geweest. Het loont zich om even van je fiets te stappen en een wandeling te maken langs de aarden structuur van de Grebbelinie die door het landschap slingert. Overal zie je nog de sporen van de verdedigingslinie.
Natte voeten
We fietsen verder naar Veenendaal. Hier stoppen we even bij De Cultuurfabriek. Als je meer wil weten over Veenendaal dan is dit een mooie tussenstop om Museum Veenendaal of het VVV te bezoeken.
Veenendaal uit fietsen we prachtig langs het water, met uitzicht op de Veluwe én in de verte al de Utrechtse Heuvelrug. Vroeger was het hier minder idyllisch. Het was een nat en drassig gebied, waar veel turf werd gestoken. Om dat turf te steken werden waterwegen gegraven. En laat hiernaast nu een mooie fietsroute lopen, tussen de weidegebieden en langs de rietkragen! Het weidegebied – de Binnenveldse Hooilanden – is een natuurgebied in wording. De bedoeling is namelijk dat hier in de toekomst een aaneengesloten natuurgebied komt, waar ook het veen weer terugkeert.
Koffiepauze
We volgen het water en dan komen de hoogtemeters van de route, al is het in feite maar een klein stukje dat je moet klimmen. We komen uit in Rhenen. De zon schijnt en we besluiten meteen te stoppen voor een koffiepauze. De keuze valt op Brasserie-Bakkerij van Toorn. Dat het ook een bakkerij is, is meestal een goed teken dat er goede appeltaart te krijgen is. Ons vermoeden klopt. We bestellen een appel-notentaartje en een worteltaart en die zijn inderdaad heerlijk!
We vragen meteen hoe we bij de Cuneraheuvel komen. In Rhenen is namelijk aan de rand van de uiterwaarden een klein heuveltje te zien: de Cuneraheuvel. Volgens de legende liet koning Radboud hier Cunera begraven. Er staan twaalf bomen en een bankje met prachtig uitzicht over de Rijn. Nu zijn de bomen nog niet in blad, maar binnenkort moet het een heerlijk rustpunt zijn. De Cuneraheuvel ligt iets van de route af maar is makkelijk te vinden. Fiets je vanaf de route over de Utrechtsestraatweg Rhenen binnen, dan zie je bij de tweede rotonde aan je rechterkant een routebordje staan.
Fietsen langs tabaksplantages
Waar het op het eerste deel van de route nog een beetje bewolkt was, breekt nu echt de zon door. Heerlijk! Het gebied tussen Rhenen en Elst stond vroeger bekend om haar tabaksteelt. Een bewijs ervan vind je aan de voet van de Heuvelrug bij Elst. We fietsen namelijk voorbij Plantage Willem III. Een natuurgebied dat zijn naam dankt aan de tabaksplantage die hier vroeger was gevestigd. Je kan op zoek gaan naar de gallowayrunderen en konikpaarden die hier grazen en het landschap open houden. Overigens trekt er soms ook een herder met schaapskudde rond.
Door het Amerongse Bos
Dan komt het stuk dat voor mij echt het mooiste deel is van de route. We fietsen namelijk door het Amerongse Bos, één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Net zo bijzonder: het bos ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg die het hoogste punt is van de Utrechtse Heuvelrug. En omdat we in de route al heel wat meters hebben geklommen, fietsen we hier heerlijk vals plat omlaag. In het bos zijn volop mogelijkheden om ergens een zijweg in te slaan en nog wat langer door het bos te fietsen.
Terug bij de Grebbelinie
Net voor we weer bij Fort aan de Buursteeg zijn komen de sporen van de Grebbelinie weer in het zicht. De route zit erop. Het is een mooie, niet te lange fietsroute met afwisselende landschappen – van polderlandschappen en smalle paadjes door het bos- tot mooie mogelijkheden voor een koffiestop. Wat wil je nog meer? Een fijne route om te fietsen in het voorjaar, als je de natuur kan ruiken, de vogels hoort zingen en het bos fris en groen gekleurd is.
Klimmen bij Veenendaal
Deze fietsroute van 32,3 kilometer volgt het fietsknooppuntennetwerk. Je vindt de knooppunten en het gps-bestand van de route op de website van routesinutrecht.nl. Start en eindpunt van de route is Fort aan de Buursteeg, dichtbij de A12 en station De klomp-Veenendaal. Je kan dus perfect je auto parkeren bij de start van de route en als je met de trein komt kan je een ov-fiets huren. Want hoewel ik voor de racefiets koos, is deze route perfect te fietsen op een gewone fiets.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. Er zijn nog veel meer mooie fietsroutes te vinden op de website van routesinutrecht.nl!
Geef een reactie