Houd jij ook zo van fietsen in het buitenland? Reizen an sich is al mooi, maar als mijn fiets mee op vakantie mag is mijn reis helemaal af. Heerlijke cols fietsen, gaan bikepacken of gewoon korte dagtochten maken. Wil jij ook jouw fiets mee op vakantie nemen? Dit zijn de beste tips!
Voor je op pad gaat
Check je fiets
Het is extra vervelend als je er op vakantie achter komt dat er onderdelen op je fiets versleten zijn. Want dan moet je tijdens je vakantie op zoek naar een fietsenwinkel en moet je maar hopen dat deze precies de juiste onderdelen op voorraad heeft. En dat laatste geldt in Nederland natuurlijk ook. Wacht dus niet tot het laatste moment om je fiets te checken. Zijn de ketting en cassette nog goed? Moeten je banden vervangen worden? Zo ja, dan is dit het moment om nieuwe onderdelen te bestellen of om je fiets nog even naar je local bike shop te brengen.
Niet vergeten: zeker als je de bergen in gaat, is het belangrijk je remmen te checken. Of je nu velgremmen of schijfremmen hebt, je moet op tijd de remblokken vervangen. Zo voorkom je dat je in een afdaling niet meer goed kunt remmen, of dat je de velgen of remschijven beschadigt. En dan ben je een stuk verder van huis.
Tip: je fiets schoonmaken gaat het beste als deze op een fietsstandaard staat.
Reserveonderdelen meenemen?
Heb je je fiets gecheckt? Bestel zo nodig dan nu nog reserveonderdelen. Denk aan reservebandjes, misschien nieuwe buitenbanden, een nieuwe cassette of ketting. Het is sowieso slim om een derailleurpad mee te nemen. Maak je een valpartij waarbij je op de derailleur terecht komt, dan is het padje vaak krom. Fijn, want zo is de kans kleiner dat de derailleur zelf kapot gaat, maar vervelend als je geen reservepadje bij je hebt. Bestel deze dus nog voor je op vakantie gaat. Dat kan je een hoop ellende besparen. Want een padje kan je soms nog wel een beetje recht buigen, maar echt lekker schakelt de fiets dan waarschijnlijk niet meer. Let op! Ieder model fiets heeft een specifiek derailleurpadje. Zoek dus uit welk padje jij nodig hebt!
Een goede schoonmaakbeurt
Nu wil je sowieso altijd een schone fiets hebben – door je fiets regelmatig schoon te maken zorg je dat onderdelen minder snel slijten. Zeker voor je op vakantie gaat wil je jouw fiets schoon hebben. Zo kun je meteen je fiets checken – zie de vorige tips – en zo ziet je fiets er toch een stuk beter uit op de vakantiefoto’s. Ook belangrijk.
Fietskoffer of fietstas
En nu j fiets klaar is om ingepakt te worden, is het tijd om na te denken hoe je je fiets wilt vervoeren. Er zijn grof gezegd 3 opties. In een kartonnen doos, in een fietstas of een fietskoffer. (Of je kiest er natuurlijk voor om met de auto te gaan en de fiets op de fietsendrager mee te nemen).
Een kartonnen doos kun je met een beetje geluk gratis krijgen bij de fietsenwinkel. Of je zoekt er eentje op Marktplaats, ze worden regelmatig aangeboden. Een goedkope optie is een lichtgewicht maar zachte fietstas. Ook fijn: deze neemt op locatie minder ruimte in dan een fietsdoos of fietskoffer, dus het is makkelijker om ze ergens achter te laten als je een rondrit maakt. De tas beschikt vaak over afzonderlijke vakken voor je wielen, maar je kunt je wielen nog veiliger opbergen in een losse wieltas. Er zijn zelfs tassen voorzien van een wieltje, zodat je deze niet hoeft op te tillen. Wel zo gemakkelijk. Een harde fietskoffer tenslotte biedt de beste bescherming voor je fiets.
Hoe je je fiets ook inpakt, het is verstandig om je frame te beschermen met verpakkingsmateriaal zoals noppenfolie of buisisolatie. Dit koop je voor een paar euro in de bouwmarkt en kan heel wat schade onderweg voorkomen.
Hoe neem je je fiets mee op reis?
Als het gaat om het vervoeren van jouw fiets naar de reisbestemming, zijn er een paar manieren om dit te doen. In het vliegtuig, de trein, de bus of de auto.
In het vliegtuig
Met het vliegtuig ben je snel op een verre bestemming, zo heb je meer tijd over om te fietsen. Zit je fiets ook eenmaal in het laadruim, dan heb je er geen omkijken meer naar. Het nadeel is dat je fiets meenemen in het vliegtuig best prijzig kan zijn, het is nog wat gedoe om je fiets mee te nemen op een vlucht en vliegen is de minst milieuvriendelijke optie.
Een risico bij het meenemen van jouw fiets op een vlucht is mogelijke schade. Ook al zit je fiets in een doos of fietstas verpakt om hem te beschermen, er wordt niet altijd heel zuinig mee omgegaan. Je moet er dus maar op vertrouwen dat je fiets zonder schade aankomt op je bestemming. Gelukkig heb ik nooit grote schade gehad aan mijn fiets, wanneer ik deze in het vliegtuig meenam.
Tip: keep the essentials close. Soms raakt bagage kwijt. Daar is niets aan te doen. Om te voorkomen dat dit meteen het einde van je fietsvakantie betekent, is het slim om je helm, schoenen, pedalen en een setje fietskleding in je handbagage te stoppen. Mocht je bagage kwijt raken of vertraging hebben, dan kun je in ieder geval nog gaan fietsen!
In de trein
Blijf je binnen Europa, dan kan reizen met de trein een goede optie zijn. En het is een stuk duurzamer dan vliegen! Je hoeft geen koffers in te checken of te wachten op je vlucht. Zodra je op het station bent, start je reis. Het nadeel is dat je misschien met een fietskoffer moet slepen als je een overstap hebt, en het kan soms lastig zijn om de juiste fietstickets te vinden. En niet op alle trajecten is het mogelijk je fiets mee te nemen. Om je fiets mee te kunnen nemen in de trein, moet je vaak vooraf een kaartje reserveren. Kijk dit vooraf dus na!
In de bus
Binnen Europa is de bus ook een optie. Bij sommige busmaatschappijen zoals Flixbus kun je je fiets meenemen. En tickets zijn vaak niet te duur, goedkoper dan een vliegticket met toeslag voor je fiets. Je kunt naar de eerste bestemming reizen met de bus, een fietstocht maken naar een andere bestemming, en vanaf hier weer terug reizen. Je hoeft je fiets vaak niet te demonteren of in een fietskoffer te vervoeren, dus het scheelt je veel gedoe. Het grote nadeel? Reizen met de bus is niet altijd even comfortabel en duurt lang. En er kunnen maar een paar fietsen mee in de bus, dus reserveer je ticket op tijd.
In de auto
Autorijden is de gemakkelijkste manier om je fiets mee op vakantie te nemen. Heb je een auto met genoeg opbergruimte, dan klap je de achterbank naar beneden en kun je misschien wel 2 of 3 fietsen meenemen. Heb je die ruimte niet, of heb je gewoon veel bagage bij, dan kun je een fietsendrager gebruiken. Een fietsendrager die je op de achterklep kunt monteren past op de meeste auto’s. Het voordeel is dat je deze vaak snel en eenvoudig kunt bevestigen. Je kunt natuurlijk de fietsen ook op het dak van de auto plaatsen, maar dat kost je flink wat extra in het brandstofverbruik. En je moet rekening houden met de hoogte van je auto bij poorten of parkeergarages. Een fietsendrager op de trekhaak is vaak is dus de beste optie.
Tip! Haal accessoires zoals fietstasjes van je fiets af. Zorg dat de lak van de fietsen niet kan beschadigen, door onder de bevestiging van de fietsdrager en de fiets een dun doekje te stoppen. En zet je fiets op slot. Zo voorkom je dat ze onderweg, bij het tankstation, of op bestemming worden gestolen. Reis je in de winter en is er gestrooid op de weg? Maak dan na aankomst meteen je fiets schoon. Anders heb je dankzij het strooizout meteen een verroeste ketting en cassette.
Toch een fiets huren?
Een alternatief is natuurlijk om je eigen fiets niet mee te nemen en in plaats hiervan een fiets te huren op je vakantiebestemming. Dat maakt het reizen een stuk makkelijker. Zoek dan wel een verhuurder die goede kwaliteit fietsen heeft, de kwaliteit van huurfietsen loopt sterk uiteen. Reis je met het vliegtuig naar je bestemming, dan is een dure fiets huren soms nog steeds goedkoper dan je fiets meenemen in het vliegtuig. Het grootste nadeel is dat een huurfiets niet altijd precies zo wordt afgesteld als die van jou, of net een andere geometrie heeft, wat ongemak kan veroorzaken. Niemand wil een lange dag op een oncomfortabel zadel doorbrengen dat ook nog eens te hoog staat. Of op een fiets zitten waarvan de bovenbuis eigenlijke lang is. Zorg er dus voor dat je de maten van jouw fiets noteert, zodat de verhuurder de huurfiets zo goed mogelijk op jouw specifieke wensen af kan stellen.
Een leuk voordeel van een fiets huren is dat je eens een andere fiets kunt proberen. Een ander merk, of je probeert een fiets met schijfremmen of een elektronisch schakelgroep.
Je fiets veilig stallen op reis
Na aankomst is de laatste uitdaging hoe u jouw fiets ’s nachts veilig kunt stallen. De beste optie is om een fietsvriendelijke accommodatie te boeken. Er zijn steeds meer bike friendly hotels, zo ontdekte ik ook toen ik in Andorra ging fietsen. Of de bikepacking hostels in Nederland. Deze hotels hebben een fietsenstalling waar jouw fiets veilig kan staan (maar sluit je fiets voor de zekerheid toch altijd goed af met een stevig slot!), en hebben een fietspomp en wat gereedschap beschikbaar. Ook is het soms mogelijk om er je fiets te poetsen. Is er geen fietsenstalling bij jouw accommodatie? Als je een hoes om je fiets heen doet, of een fietssok, is het vaak wel mogelijk om je fiets mee te nemen naar je kamer.
Tip: vraag bij de boeking al na welke mogelijkheden er zijn om je fiets te stallen. Er zijn nogal wat verschillende ideeën over wat een goede fietsenstalling is. Soms is dit een afgesloten ruimte met camerabewaking, soms heeft een hotel alleen een stalling buiten aan de straat. Het is vervelend als je er op locatie pas achter komt dat er voor je racefiets alleen de 2e optie is… Dat maakt het risico op diefstal wel groot.
Ben je goed verzekerd?
Over diefstal gesproken: vraag bij je reisverzekering altijd na of je (sport) fietsen ook onder de dekking vallen. Zo heb ik sportuitrusting extra verzekerd, zodat mocht er iets met mijn fiets gebeuren, ik voor een hoger bedrag verzekerd ben. De standaard dekking is niet voldoende voor een dure racefiets of mountainbike. En check ook hoe het zit als de fietsen van de fietsendrager op de auto worden gestolen, of iemand in de file tegen de fietsendrager aan rijdt. De reisverzekering dekt namelijk niet automatisch alle schade. Het is dus de moeite waard om de dekking voor schade aan fietsen uit te breiden.
En afgezien van de schade aan je fiets, wat als er iets met jou gebeurt? Kijk goed na of je verzekerd bent als je tijdens het fietsen in de bergen met een helikopter geëvacueerd moet worden. Of als je met verwondingen in een buitenlands ziekenhuis terecht komt.
Neem jij volgende keer je fiets mee op vakantie? Hopelijk geeft deze blog je handige informatie. Maar heb je nog meer tips? Laat het weten in de reacties!
Mirre zegt
Een fiets huren vind ik toch wel prettig. Dan hoef je hem niet mee te slepen in de trein of in het vliegtuig. Ik heb een keer een lekke band gehad en de fietsenmaker had de maat niet, toen kon die gelukkig nog geplakt worden. Maar voortaan neem ik wel reserve binnenbanden mee!
Ann zegt
Ik zie altijd tegen het gedoe op dat erbij komt kijken als je je fiets meeneemt op reis. Dus meestal huur ik gewoon eentje.
Yvonne zegt
Ik heb mijn fiets nog nooit meegenomen, maar het lijkt me wel hel fijn om te weten dat je je eigen goedwerkende fiets ter beschikking hebt. Nu zijn we aangewezen op huren, als we willen fietsen. Handig, uitgebreid blog dit!