Vanaf midden augustus staat de heide weer prachtig in bloei en kleurt het landschap paars. Nu vind je op de Veluwe of op de Sallandse Heuvelrug natuurlijk veel heide, maar ook tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en richting Hilversum ontdek je prachtige heidevelden. Hierom ga ik op zoek naar de mooiste heidevelden in Utrecht en omgeving.
Nu vind ik de Utrechtse Heuvelrug altijd al mooi, maar in augustus en september heeft de natuur nét dat beetje extra. De paarse kleur van de heide zorgt voor een mooie afwisseling in het groene landschap. ’s Ochtends vroeg hangt de mist boven de heidevelden en in de middag spat de kleur van het landschap af. Dus heb je de kans, om te wandelen of fietsen over de heide, doe dit dan! Ik stapte op de fiets om in de regio Utrecht voor jou de beste plekken te vinden om te genieten van de bloeiende heide.
Heidestein en Landgoed Bornia
Verscholen in de bossen bij Zeist liggen Heidestein en landgoed Bornia. Je struint hier door dennenbos en uitgestrekte heidevelden. Met een beetje geluk spot je de kudde Drentse heideschapen die het gebied begrazen. Midden in het gebied is een grote vijver uitgegraven, met in het midden een eiland. Om de vijver heen werd een wal opgeworpen. Vanaf hier heb je mooi uitzicht op het eiland, waar vanaf augustus de heide in bloei staat. In de oude schaapskooi zit een informatiecentrum van Utrechts Landschap, voor wie meer wil weten over dit gebied.
Het is mogelijk om de rode (4,5 kilometer) en blauwe route (5 kilometer) te wandelen, fietsen door dit gebied is helaas niet mogelijk. Wel kun je de mountainbikeroute Zeist fietsen, dan heb je onderweg uitzicht op de heidevelden.
Vergunningsvignet: voor het mountainbiken op Den Treek Henschoten is een Treeker mtb-vignet verplicht. De overige routes mag je rijden met een Utrechtse Heuvelrug vignet. Lees hier meer over het vignet en de plekken waar je het vignet kunt kopen.
Boswachterij Austerlitz
Fiets je om de rand van het natuurgebied Heidestein en Landgoed Bornia heen (aan de kant van Zeist) dan kom je al snel uit bij de Boswachterij Austerlitz. Austerlitz is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig dicht bos met loof- en naaldbomen, die worden afgewisseld met open velden en heide. Het Franse leger bouwde hier in 1804 de Pyramide van Austerlitz als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en werden dennen, sparren, eiken en beuken geplant.
Gelukkig zijn er nog mooie stukken heide over. Wil je deze tijdens een wandeling zien, dan is er de rode route (4,3 kilometer) en de groene route (5,5 kilometer), beide langs heideveld Hoog Kanje. Combineer je wandeling dan meteen met een bezoek aan de piramide! Fietspaden zijn er volop, dus je hebt genoeg keuze uit recreatieve fietsroutes door Boswachterij Austerlitz. Fanatieke fietsers proberen de mtb-route Austerlitz, die je mooi kunt combineren met de mtb-route Zeist.
Kozakkenput en Krakeling Zeist
Rondom Zeist kijk je je ogen uit. Je hebt natuurlijk het Zeisterbos, maar ook de gebieden Kozakkenput en de Krakeling. En vooral op die twee laatste plaatsen vind je kleine, maar mooie heidevelden. Het gebied bestaat overwegend uit gemengd bos met veel grove dennen, lanen van beuken en Amerikaanse eiken, en diepe putten. De open plekken zijn begroeid met struikhei, blauwe bosbes en het pijpenstrootje. Met een beetje geluk spot je hagedissen tussen de heide. De naam Kozakkenput ontstond trouwens toen na de verdrijving van Napoleon een Kozakkenbataljon van het Russische leger bij deze waterputten bivakkeerde. Ze hadden zich zo wild gedragen dat ze uit het kamp op de Utrechtse Maliebaan waren gezet.
Voor wandelaars is er de blauw gemarkeerde wandelroute (12 kilometer) of de rode route Zeisterbos (6 kilometer). Voor fietsers lopen er verschillende brede lanen en smalle bospaden door het gebied. Mountainbiken buiten de paden is niet toegestaan, dus fiets in plaats hiervan de mtb-route Zeist.
Leusderheide
Een van de grootste heidegebieden op de Utrechtse Heuvelrug is de Leusderheide. Een uitgestrekt heide- en stuifzandgebied waar ook grafheuvels liggen, waar bewoners van het gebied uit de steen- en bronstijd zijn begraven. Helaas is het gebied niet toegankelijk voor publiek, het wordt namelijk gebruikt als militair oefenterrein. Toch loopt er een mooie fietsroute om de heide heen. Je kunt deze fietsroute perfect combineren met een fietsroute of wandeling door natuurgebied Den Treek Henschoten. Meer geïnteresseerd in de militaire geschiedenis? Rondom Soesterberg en vlakbij de Leusderheide liggen een luchtmachtbasis, diverse kazernes en oefenterreinen. Kijk niet vreemd op als je in het bos soldaten ziet tijgeren. Ze zijn vaak op oefening in deze bossen.
Den Treek Henschoten
Tussen de droge natuur van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug en de natte natuur van de lager gelegen Gelderse Vallei, ligt het natuurgebied Den Treek-Henschoten. Op het landgoed vind je volop natte heidevelden van het Hazenwater en rondom het Treekermeer. Planten als dopheide, klokjesgentiaan en zonnedauw groeien hier massaal. Omdat het een behoorlijk nat gebied is, spot je er ook watersnippen en libellen bij de verschillende vennen, maar met een beetje geluk ook Veenpluis en orchideeën. Vanaf het Treeker Punt geniet je van een prachtig uitzicht over de paarse heide.
Het Treeker Info Punt is het natuurcentrum van het landgoed. Hier starten verschillende wandelingen. Op deze kaart kun je zien waar alle heidevelden liggen. Er zijn verharde fietspaden aangelegd door het gehele gebied en voor mountainbikers zijn er twee routes aangelegd. De noordelijke route over Den Treek (blauw) is ongeveer 22 kilometer lang. De zuidelijke route over Henschoten (rood) ruim 15 kilometer. Voor het gebruik van deze MTB routes is een vignet verplicht, bekijk de MTB pagina.
Heidevelden Soesterduinen
Prachtige zandverstuivingen én heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug? Die vind je in natuurgebied Soester Duinen. Je geniet hier van een uniek landschap met zowel heide als zandverstuivingen. Het is het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht, en tussen de zandvlaktes struikel je bijna over de paarse heidestruiken. De NS-wandeling Lange Duinen is prachtig om te lopen. Vlakbij, in natuurgebied Monnikenbos, vind je ook een paar mooie heidevelden.
Daarnaast kun je bij de nabijgelegen voormalige Vliegbasis Soesterberg genieten van de paarse heide. Verwacht geen uitgestrekte heide, maar hier en daar wat heidestruiken en kleine velden. De mooie wandelingen die je maakt over de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg en de fietstochten over de de landingsbaan worden zo extra speciaal.
Heidegebied De Stulp bij Lage Vuursche
Een van de mooiste heidevelden in Utrecht ligt in het natuurgebied Lage Vuursche, in het westen van de Utrechtse Heuvelrug. De Stulpse heide is een uitgestrekt heidegebied, met veel stuifzand. Er lopen verschillende wandelroutes over de heide bij Lage Vuursche, maar je kunt hier ook fietsen, bijvoorbeeld de mtb-routes van Lage Vuursche en Hoge Vuursche. Restaurant Buiten in de Kuil bij Lage Vuursche is een mooi startpunt voor je wandel- of fietstocht.
Hoorneboegse Heide
Geen Utrecht meer, maar wel op fietsafstand van Utrecht. Rondom Hilversum vind je prachtige heidevelden. Het Gooi bestond vroeger namelijk uit grootse heidevelden, alleen onderbroken door kleine stukjes akkerland rond de dorpen. Veel heide is inmiddels verdwenen, maar er zijn nog een aantal prachtige heidevelden over.
Onder Hilversum ligt de Hoorneboegse Heide,onderdeel van het Goois Natuurreservaat. Met een beetje geluk kom je hier grote grazers tegen. Er loopt een wandelroute over de Hoorneboegse heide van zo’n 6 kilometer, deze start vlakbij restaurant De Rading. Ook op de Bussumer Heide heb je grote kans om de grazers tegen te komen.
Westerheide
Op de Westerheide groeit struikheide, maar ook brem, berken, eiken en krentenboompjes. En wie goed kijkt ontdekt het urnenveld of een van de veertien (5000 jaar oude!) grafheuvels die onder de heide liggen. Reizigers gebruikten deze ooit als oriëntatiepunten op de open heide, nu zie je de oude grafheuvels nog aan de bosrand liggen.
Zuiderheide
De Zuiderheide is een heidegebied tussen Laren en Hilversum. Verwacht een grote zandverstuiving, klimbomen en heide. Ook hier kun je grafheuvels zien liggen. Vind je dit interessant, dan is er een heuse archeologische route. Liever fietsen? Overal op de heidegebieden liggen halfverharde fietspaden, je kunt eenvoudig zelf een route uitzetten.
Bussumerheide
Tussen Bussum en Huizen lopen witte Charolaiskoeien en Schotse Hooglanders te grazen op de Bussumerheide. De Ericaroute (paars) loopt over de Limitische Heide, de Nieuw Bussumerheide en de Vliegheide, maar je hoeft niet per sé een uitgestippelde route te volgen. Je hebt bijna onbeperkt keuze uit onverharde paden om te struinen én fietsen. Je start je tocht bij cafe-restaurant Heidezicht.
Tafelbergheide
Huizer Eng vormt een mooie overgang tussen het dorp Huizen en iets verderop de Tafelbergheide. Hier grazen schapen en Schotse Hooglanders, die ervoor zorgen dat de heidevelden niet te snel dichtgroeien. Ook zorgt de begrazing voor meer variatie in de begroeiing. De Tafelberg is overigens het hoogste punt van het Gooi. Als je een wandeling maakt, kun je hem omhoog klimmen.
Heb jij de heide al eens in bloei gezien op een van deze plekken?
Wat een mooi overzicht vol knalpaarse heide! Heel waardevol om alle gave plekken op een rij te zien!
Wow… Er zijn best veel plekken in de regio Utrecht waar je de hei kunt bewonderen. Een week geleden combineerde ik de wandelroutes Bornia en Heidenstein. En de hei bij Hilversum zag ik ook al eens. Maar er blijven nog genoeg nieuwe plekken over voor volgend jaar.
Wat een prachtige foot’s! De heide in bloei is zo mooi. Wij gingen dit jaar naar de Veluwe, maar ik wil ook graag eens de heide in bloei zien rondom Hilversum en in de provincie Utrecht. Dit ga ik dus zeker onthouden
Ik wandelde een paar maanden geleden bij Austerlitz en landgoed Den Treek Henschoten. Mooie wandelgebieden, en nog mooier als de heide in bloei staat, zie ik op jouw foto’s!
Wat een fijn overzicht zeg! Ik wandel ook geregeld over de heide, maar dat is meestal de Strabrechtse Heide in Heeze. Zou graag meer willen zien en heb nog nooit gewandeld in de omgeving van Utrecht. De Posbank staat ook al jaren op mijn wishlist, maar dat komt er ook iedere keer niet van.
Herkenbaar! Ik wil ook altijd zoveel plekken bezoeken, maar heb dan altijd tijd tekort.
Prachtige foto’s! Geen van deze gebieden heb ik nog bezocht, maar landgoed Bornia staat al een tijd op het wensenlijstje. Zo te zien erg jammer dat ik niet in de bloeitijd van de heide ben geweest.
Ik fietste gisteren nog bij Hilversum over de heide, maar de bloeitijd is nu wel voorbij helaas 🙁 Al zijn er nog wat mooie paarse plekjes te vinden.
Oh dit is toch genieten! De heide is zo mooi, vooral als het in bloei staat. Al die foto’s zijn echt tof om naar te kijken.
Echt jammer dat het weer voorbij is, maar volgend jaar hebben we weer een kans om dit te zien.
Tof! Ik heb een paar jaar in Austerlitz gewoond en vanaf daar kon je ook de Bornia-Heidesteinroute lopen. Echt een schitterend gebied inderdaad.
Die route wil ik in de herfst nog een keer lopen inderdaad.
Wat jammer dat de heidebloei voorbij is. Voor mijn gevoel heb ik te weinig gezien haha. Volgend jaar maar eens wat meer tijd vooruit trekken en hopen dan op net zo’n mooie heidebloei als afgelopen jaar (2021).
Wauw, wat een prachtige foto’s. Ik wil volgend jaar ook echt een keer tijd maken om de heidebloei te zien.