Schoonheid en kogelgaten: Oude Brug en historische stad van Mostar in Bosnië en Herzegovina

door Aniek

Schoonheid en kogelgaten: Oude Brug en historische stad van Mostar in Bosnië en Herzegovina

Naast hoofdstad Sarajevo is ook Mostar een bijzondere stad om te bezoeken in Bosnië en Herzegovina. Deze kleine stad is wereldberoemd vanwege haar grootse brug over de rivier Neretva, de Stari Most. Mostar heeft een Ottomaanse oorsprong en heeft een klein maar bijzonder historisch centrum.

Mostar

De stad Mostar ligt in het zuiden van Bosnië en Herzegovina, op 80 kilometer afstand van Sarajevo en 40 km van de grens met Kroatië. De stad werd gesticht in de 13e eeuw, in een diepe vallei van de rivier Neretva. De historische binnenstad van Mostar ontstond met name in de 15e en 16e eeuw toen Mostar een Ottomaanse grensstad was.

In de Bosnische Oorlog werden in Mostar zware gevechten gevoerd en werd een groot deel van de oude stad van Mostar verwoest. De stad heeft een roerige geschiedenis en de wonden van de oorlog zijn nog overal zichtbaar, maar de historische stad en vooral de Stari Most zorgen ervoor dat steeds meer mensen Mostar ontdekken.

Historisch centrum van Mostar in Bosnië en Herzegovina
Historisch centrum van Mostar in Bosnië en Herzegovina

Stari Most

Deze oude brug Stari Most is de blikvanger van de historische stad. In de 16de eeuw werd de houten brug over de Neretva rivier vervangen door een boogbrug van steen. Waarschijnlijk was het de grootste boogconstructie die tot dan toe gebouwd was; het middelpunt van de brug ligt maar liefst 19 meter boven het water. Na verloop van tijd werd de brug Stari Most genoemd, de Oude Brug van Mostar.

In 1993 werd ook de Stari Most verwoest. Na de oorlog werd de brug herbouwd, zo veel mogelijk met de originele stenen die uit de rivier gehaald werden. In de Neretva rivier liggen nog altijd een paar brokstukken van de Oude Brug van Mostar, als herinnering aan de Stari Most van voor de oorlog. De Mostari (de torens aan beide zijden van de Stari Most) deden ooit dienst als gevangenis, munitiedepot en uitkijktoren.

De Oude Brug en historische stad van Mostar kregen in 2005 de werelderfgoed status en staan sindsdien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Stari Most in Mostar
Stari Most in Mostar
Stari Most in Mostar
Stari Most in Mostar

Turks woonhuis

Mostar staat bekend om zijn Turkse huizen uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Je vindt er verschillende in het centrum die zijn opengesteld als museum.  Deze huizen zijn een mooi voorbeeld van Osmaanse architectuur en geven een inkijkje in het leven in Osmaans Bosnië tijdens de achttiende eeuw. We bezoeken een van de huizen en via de binnenplaats met hoge muren die beschermen tegen wind en zon, komen we uit bij het huis. De kamers zijn behangen met een bonte mix van over elkaar gedrapeerde gebloemde tapijten en staan vol oosterse huisraad. De keuken heeft de grootte van klein huis. De laatste kamer die we bezoeken hangt als een groot overdekt balkon boven de Neretva rivier.

Turks woonhuis in Mostar, Bosnië en Herzegovina
Turks woonhuis in Mostar, Bosnië en Herzegovina
Turks woonhuis in Mostar, Bosnië en Herzegovina
Turks woonhuis in Mostar, Bosnië en Herzegovina

Koski Mehmed Pasha Moskee

Mostar heeft een aantal prachtige moskeeën, de minaretten ervan steken boven de daken uit. De mooiste en rijkst gedecoreerde is misschien wel de Koski Mehmed Pasha Moskee, met tapijten op de grond en motieven op de muren en koepel. Vanaf de binnentuin en zeker wanneer je de minaret beklimt, heb je een mooi uitzicht op de oude brug.

Koski Mehmed Pasha Moskee
Koski Mehmed Pasha Moskee

De twee kanten van Mostar

Het centrum van Mostar is gepolijst, zoals de kinderkopjes in de straten gepolijst zijn door de vele bezoekers. Het oude centrum van bestaat eigenlijk uit maar één hoofdstraat, met aan weerszijden souvenirwinkeltjes. Het is de oude bazaar Kujundžiluk, die werd vernoemd naar de goudsmeden die in deze straat werkten. Nu worden op de markt vooral souvenirs voor toeristen verkocht, koffiesets, kleurrijke sjawls en houtsnijwerk.

Vandaag is Mostar uitgestorven. Een paar katten liggen loom in de zon en een klein meisje bedelt en wil ons de toekomst voorspellen. In het seizoen is dat wel anders, wanneer iedereen een selfie op de brug wil maken en waaghalzen van de brug de Neretva in springen.

Kat in Mostar
Kat in Mostar

Een paar straten verderop maakt het centrum plaats voor buitenwijken. Kogelgaten in de muren herinneren aan de heftige gevechten, daken en buitenmuren die zijn weggeslagen zijn littekens van de oorlog. Er zijn weinig plekken in Bosnië en Herzegovina die zo zwaar onder de burgeroorlog geleden hebben als Mostar. Ruim 20 jaar nadat de oorlog is afgelopen zijn er nog steeds gebouwen die eruit zien alsof er gisteren nog gevechten waren.

Toch is Mostar één van de bekendste plaatsen in Bosnië en Herzegovina. Dat is vooral te danken aan de Oude Brug en historische stad van Mostar. De meeste bezienswaardigheden van Mostar bevinden zich in de directe omgeving van de oude brug. De bazaar, een aantal prachtige moskeeën, de hamam en verschillende Turkse huizen. Dankzij de compactheid van de stad is Mostar in een dag te bekijken.

Ik bezocht Bosnië en Herzegovina op uitnodiging van UNDP Regional Office Herzegovina ter promotie van de Via Dinarica. Ik maakte deze trip met Green Visions en verbleef bij Hotel Almira.

Ook leuk om te lezen!

20 comments

Anne - Ditisanne.nl januari 4, 2018 - 7:34 pm

Mooi! Prachtige foto’s ook! Helaas ligt deze bestemming te ver naar het zuiden om komende zomer mee te kunnen pakken op onze Oost-Europa roadtrip. Maar wie weet een andere keer! ?

Reageren
Marcella januari 4, 2018 - 9:38 pm

Wat een bijzondere plek is Mostar. Ik heb er al veel foto’s van gezien, voor van de brug Stari Most. De meeste foto’s zijn gemaakt in de zomer. Het lijkt me wel bizar om de kogelgaten te heftig. Heftig.

Reageren
Gabrielle januari 5, 2018 - 3:03 pm

De brug Stari Most is wel echt bekend, verder had ik eigenlijk nog nooit van Mostar gehoord (buiten de brug om). Het lijkt mij echt super moeilijk om al die kogelgaten te zien, heel heftig.

Reageren
Yvonne januari 5, 2018 - 6:43 pm

Heftig, die kogelgaten die er nog altijd zijn. Ik herinner me onze eerste reis naar Kroatië, in 2002, en dat we (toen nog zonder TomTom) even de weg kwijt raakten en in een dorpje kwamen waar alleen maar kogelgaten in de muren zaten.. veel mensen waren weggetrokken en het was een beetje een spookdorpje geworden.. vond het heel confronterend.

Reageren
Marcel januari 5, 2018 - 7:18 pm

Een mooie ode aan een prachtige stad! Wel heftig dat de recente geschiedenis nog steeds zichtbaar zijn in de stad. Bij Bosnië en Herzegovina wordt vaak in een adem Sarajevo genoemd maar Mostar doet zeker niet onder voor de hoofdstad. Prachtige foto’s heb je gemaakt overigens.

Reageren
Denise januari 5, 2018 - 9:58 pm

Wauw, die eerste 2 foto’s zijn prachtig. Wat een mooie sfeer!
Toen ik 4 jaar gelden Dubrovnik bezocht wilde ik ook naar Mostar, maar het kwam er net niet van.

Reageren
Britte januari 5, 2018 - 10:55 pm

Mostar lijkt me een mooie stad, hij stond ook op ons lijstje toen we afgelopen zomer van plan waren om een stuk van de Via Dinarica te lopen. Jammer genoeg ging dat toen niet door… Hopelijk komt het er alsnog van, word helemaal enthousiast van je foto’s!

Reageren
Martin januari 5, 2018 - 11:26 pm

Mooie beschrijving van een stad met een treurige geschiedenis. Mooi dat het symbool vande stad, de brug, herbouwd is! Lijkt me bijzonder om daar te zijn wetende dat er nog niet zo heel lang geleden zo gevochten is.

Reageren
Carolien januari 6, 2018 - 9:29 am

Het is nog helemaal niet zolang geleden dat daar oorlog was. Lijkt mee vreselijk om te zien dat alles kapot is gebombardeerd. Die straat met kasseitjes, die brug en dat Turkse huis zien er wel mooi uit.

Reageren
Marijke januari 6, 2018 - 9:46 am

Ik ken de naam van de stad dus ook alleen van het nieuws uit de tijd van de oorlog. Het lijkt me wel een hele mooie stad om te bezoeken als ik jouw verhaal en foto’s bekijk.

Reageren
Jessica januari 6, 2018 - 3:52 pm

Altijd heftig als je op zo’n zichtbare manier met de geschiedenis wordt geconfronteerd. Ik kende de stad vooral vanwege de brug waar in de zomer allemaal mensen af springen, brrrr…

Reageren
Elisa januari 6, 2018 - 4:43 pm

Mooie en indrukwekkende bestemming. Vooral die kogelgaten hakken er wel even in denk ik.

Reageren
Diana januari 7, 2018 - 11:11 am

Ik weet nog heel goed mijn bezoek aan Bosnië. Ook hoe de resten van de oorlog de stad tekende. Heel indrukwekkend om te zien. Ik zou er tevens nog wel een keer naar terug willen en dan beter willen ontdekken.

Reageren
Marie-Lise (Reislustig.be) januari 8, 2018 - 10:38 pm

Ik heb onlangs een reisgids geredigeerd waar ook over Mostar gesproken werd en wow, dat lijkt me idd een zeer bijzondere plaats. Ik herinner me de naam nog sowieso van het nieuws van zoveel jaar geleden. Erg recente geschiedenis.

Reageren
Eva januari 11, 2018 - 1:30 pm

Hele mooie foto’s! Fijn om ook eens iets over een wat minder bekende bestemming te lezen. Het lijkt me al bij al een bijzondere stad 🙂

Reageren
Sarah juni 25, 2018 - 12:32 pm

Knap daar he! Ik begeleid reizen naar de Balkan en ben absoluut verzot op de natuur en de cultuur daar, nog niet overtoeristisch. 🙂 Fijn dat je ook fan bent. 😉

Reageren
Klara augustus 7, 2018 - 5:36 pm

Deze reis staat nu op mijn verlanglijstje. Dank voor je info.

Reageren
Shamira | Wander Rebel november 16, 2018 - 1:48 pm

Ik ben er afgelopen maand geweest en van alle landen die ik tijdens die road trip heb aangedaan heeft Bosnië echt de meeste indruk op me achtergelaten. Na Mostar en Sarajevo zijn we naar Srebrenica geweest. Zo heftig… Bizar wat daar allemaal nog relatief recent is gebeurd.

Reageren
Sam (Checkoutsam.be) juni 21, 2019 - 10:08 am

Ik ging er vorig jaar naartoe.
Heb je ook de duikers gezien die van de brug springen? Ik zou het zelf echt niet durven… En bovendien is het water echt IJSkoud. Brrrr…

Reageren
Wouter december 14, 2019 - 4:11 pm

Was tijdens onze rondreis door Kroatië een leuke maar ook een beetje ontnuchterende tussenstop. Leerzaam om stil te staan bij de recente geschiedenis en de tragedie.

Reageren

Laat een bericht achter