Woestijn safari en sandboarden in Dubai

door Aniek

Woestijn safari en sandboarden in Dubai

“Ben je er klaar voor? Drie, twee, een… go!” Dan schiet ik op mijn board het duin omlaag. Het rode zand stuift alle kanten op. Ik ga sandboarden in de woestijn bij Dubai!

Dagtrip vanuit Dubai

De dag begint al vroeg. Om 7 uur word ik opgehaald door Mohammad in zijn Toyota 4×4. Al snel laten we de hoge wolkenkrabbers van Dubai achter ons. Onderweg vertelt Mohammad over de omgeving. “Hier wonen de mensen in dorpen of ommuurde communities. Tussen het groen en weg van de drukte van de stad.” Net als in Dubai hangt er overal een zanderige gloed. Waar dit in Dubai waarschijnlijk grotendeels smog is, hangt hier vooral het oranje woestijnzand in de lucht. Het maakt het uitzicht een beetje magisch, met duinen die langzaam vervagen.

Excursie naar de woestijn bij Dubai
Excursie naar de woestijn bij Dubai

De woestijn in

Na een uur rijden zijn we in het woestijngebied Lahbab, op zo’n 50 kilometer van Dubai. De excursie naar de woestijn bij Dubai begint met veel water drinken. Ook al is het nog vroeg in de morgen, ik merk dat de temperatuur snel oploopt. De groep bestaat uit 5 personen en iedereen lijkt de warmte goed te voelen. Meteen wordt ons gevraagd of we op een kameel willen rijden of een kort rondje op een quad door de woestijn willen crossen. Hiervoor moet je extra betalen, en ik heb me vooral aangemeld voor het dune bashing en het sandboarden, dus ik relax even in de schaduw. Het uitzicht over de woestijn is hier prachtig.

De woestijn bij Dubai
De woestijn bij Dubai

Driften in de duinen

Even later stappen we weer de auto in. “Are you ready for the remix?” vraagt Mohammad met twinkelende ogen. Niet veel later schalt een Arabisch – Pakistaanse remix door de auto. “Ik heb lucht uit de banden gelaten zodat we niet wegglijden in het zand”, verduidelijkt onze gids. “Daar gaan we.”

Hij scheurt door het zand, over de toppen van de woestijn. Zo nu en dan driften we over de top van een duin om hierna keihard omlaag te rijden. Ik houd me goed vast aan de roll bars. Het voelt alsof je in een achtbaan zit, maar dan met om je heen alleen maar woestijnvlakte. Een half uur lang crossen we door het zand. Ondertussen drumt de bas door de auto. Hoe gaaf is dit?!

Sand dune bashing in de woestijn van Dubai
Sand dune bashing in de woestijn van Dubai

“Je hebt hier twee soorten rijbewijzen”, vertelt Mohammad. “Het normale rijbewijs voor de weg en een apart rijbewijs voor wie offroad de duinen in gaat. Ik ga ieder jaar opnieuw op voor mijn rijbewijs als ik offroad wil blijven rijden.” En rijden kan hij. Soepel rijdt hij heuvel op en af, het maakt niet uit hoe steil het is. Ik doe het hem niet na.

Boarden in het zand

We stoppen op een duintop. Mohammad haalt een board uit de kofferbak van de auto. “Wie durft er op een board omlaag?” Ik wijs mezelf meteen aan en ga op het board zitten. Op het board staan mag alleen als je een geoefende snowboarder bent. Niet omdat het zo hard gaat, maar omdat het zand schuurpapier wordt als je valt. Dan ligt je hele huid open. Eerst maar zittend kijken hoe ik beneden kom. Ik word de heuvel af geduwd en vlieg het duin omlaag.

Sandboarden in Dubai
Sandboarden in Dubai
Sandboarden in Dubai
Sandboarden in Dubai

Eenmaal beneden kijk ik de duinen omhoog. Dit is echt heel gaaf! Alleen hoe kom ik weer omhoog? Bij iedere stap die ik zet schuif ik meteen weer een stuk naar beneden. Het is loodzwaar, de zon brandt op mijn hoofd. Inmiddels ben ik helemaal oranje van al het woestijnzand dat op mijn huid plakt en worden mijn schoenen steeds zwaarder door al het zand dat erin is blijven zitten. Eenmaal boven ben ik buiten adem. Maar de duinen lonken. Mag ik nog een keer?

Het rode woestijnzand op mijn handen
Het rode woestijnzand op mijn handen

Woestijn safari en sandboarden in Dubai

Een woestijn safari en sandboarden in Dubai is een avontuurlijke manier om even de drukte van de stad te ontvluchten. Er zijn veel organisaties die trips naar de woestijn organiseren. Het leukst zijn de ochtend- of avondtrips, dan is het rustiger én een stuk minder warm. Vanochtend was het namelijk al 37 graden, en in de middag of in de zomer kan het nog stukken warmer worden. Gelukkig kwam onze gids steeds met flesjes water aanzetten om te zorgen dat we genoeg blijven drinken. Voor wie wil zijn er ook dagtochten, maar ik boekte een ochtendsafari bij Get your guide en vond een tocht die de Lahbab woestijn in gaat.

Ook een must do in Dubai: de Burj Khalifa bezoeken met een duizelingwekkend uitzicht over Dubai.

Ook leuk om te lezen!

7 comments

Manouk oktober 21, 2019 - 11:25 am

Wauw, zo tof! Ik heb zoiets gedaan in Peru, daarbij gleden we op ons buik naar beneden van de duinen. Wij hadden geluk, onze chauffeur kwam als iedereen geweest was naar beneden gereden om ons weer te halen. Maar wij hadden een soort buggy, geen auto. Dus dit lijkt me ook heel cool om eens te doen!

Reageren
Aniek oktober 21, 2019 - 12:50 pm

Haha, dat is wel stukken beter. Ik dacht wel even omhoog te lopen, maar in die hitte is dat echt zwaar.

Reageren
Jenny oktober 25, 2019 - 6:49 am

Ben je uiteindelijk staand naar beneden gegaan?

Ik heb gesandboard in Peru. Echt heel tof. Alleen zittend trouwens, dat vond ik al spannend genoeg. En de klim naar boven, pffff.

Reageren
Marcella oktober 26, 2019 - 11:56 am

Wat een stoer avontuur joh! Lijkt me heel tof om zo naar beneden te zoeven, maar ook wel een beetje eng. Je bent een mooie ervaring rijker!

Reageren
Janet november 5, 2019 - 10:12 pm

Tijdens mijn trips door Dubai ben ik niet in de woestijn geweest, dus ik moet zeker eens terug haha. Het lijken me hele toffe activiteiten om te doen, vooral lekker met een 4×4 crossen door het zand!

Reageren
Daphne november 10, 2019 - 1:01 pm

Voor ons al weer 8 jaar terug. Was heel tof! Ook het dunebashen.

Reageren
Kelly januari 24, 2020 - 8:12 pm

Ik vond het dunebashen echt vreselijk.. Het leek mij eigenlijk heel tof maar ik was even vergeten dat ik snel wagenziek word, haha. Niet zo handig dus ik moest al heel snel aan de bel trekken. Oeps…foutje.

Reageren

Laat een bericht achter