Het sultanaat Oman heeft alles. Een cultureel interessante hoofdstad, ruim 3.000 kilometer kustlijn, een uitgestrekte woestijn maar ook weelderige wadi’s. Een land dat tot de verbeelding spreekt, maar waar ik eigenlijk zo weinig vanaf wist. Wat blijkt? Dit is de perfecte setting voor een avontuurlijke rondreis Oman. Lees alles over deel 2 van mijn rondreis Oman!
Tijdens het eerste deel van mijn reis ontdekte ik Muscat en bezocht hier onder andere de Sultan Qaboes-Moskee. Ik ging zwemmen in de Bimmah Sinkhole, ging hiken in Wadi Tiwi en Wadi Shab, én zag zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand. Ook overnachtte ik in een bedoeïenenkamp in de woestijn. Heb je dit nog niet gedaan, lees dan eerst alles over deel 1 van mijn avontuurlijke rondreis Oman.
Rondreis Oman
Dag 6 Dune bashing, Zukait Tombes, Imty en Harat Al Siybani
Dune bashing
Nu we in de woestijn zijn mét een 4×4, gaan we natuurlijk even dune bashen. Off-road rijden over de zandduinen. Dat hoort erbij als je in de woestijn bent. Iedereen mag even achter het stuur zitten en een stuk rijden. In de hoge zandduinen gaat het fout wanneer de auto boven op een duin vast komt te zitten in het zand en vervaarlijk opzij hangt. De auto zit muurvast en gaat geen centimeter meer voor- of achteruit. Maar gelukkig hebben we gids Abdullah. Binnen een paar minuten weet hij de auto met een slimme manoeuvre weer los te krijgen.



Zukait Tombes
Eenmaal de woestijn uit voert het programma van vandaag richting Zukait. Al van een afstandje zie ik de mysterieuze bijenkorf-vormige bouwsels op de bergrug staan. Over een stoffige trap loop ik in de hitte omhoog, om dichter bij de bouwwerken te komen. Het blijken 4000 jaar oude graftombes te zijn uit de Bronstijd, je ziet deze oude tombes overal in Oman. De bouwsels kijken uit over het dorp Zukait en zijn opgebouwd uit gestapelde stenen. Sommige tombes zijn nauwelijks herkenbare stapels stenen, andere zijn in wat betere (gerestaureerde) staat. De laatste worden omgeven door een draadomheining, waarschijnlijk om de tombes te beschermen tegen nieuwsgierige toeristen. Het neemt iets van de magie weg, maar tegelijkertijd blijft het een bijzondere plek. Een laatste herinnering aan een lang vergeten beschaving.



Imty
We rijden verder naar een misschien net wel zo bijzondere plaats. Wanneer ik door de straten van Imty loop, een 300 jaar oude nederzetting, word ik teruggeworpen in de tijd. De huizen zijn gemaakt van stenen uit de bergen. Ergens in de loop der tijd zijn de huizen verlaten. Het was namelijk makkelijker om ergens anders een nieuw dorp op te bouwen, dan om deze huizen op te knappen. Hierdoor veranderde Imty in een spookdorp. Kunstenaars hebben overal kleine schilderingen aangebracht op de houten deuren en plafonds. Zo komt het verlaten dorp weer een beetje tot leven. Als je door de stoffige straten struint en de afbrokkelende lemen gebouwen binnen loopt, kun je je gemakkelijk voorstellen hoe de verlaten huizen ooit onderdeel waren van een levendig dorp.



Harat Al Siybani
Vervolgens bezoeken we Birkat Al Mouz. Het kleine stadje wordt omgeven door een immense palmboomgaard, met maar liefst 12.000 dadelpalmen. Het voelt aan als een oase, na die dagen in de woestijn.



Tussen de palmbomen door loop ik naar het oude gedeelte van Birkat Al Mouz, plaatselijk bekend als Harat Al Sibani, wat ‘buurt van de Sibani-familie’ betekent. Ook dit is een oude, verlaten nederzetting waar je in alle stilte kunt ronddwalen. De nederzetting werd voor het laatst herbouwd in de 17e eeuw. Het bestaat uit 50 verlaten huizen en heeft smalle doorgangen, trappen en een irrigatiekanaal dat het dorp van water voorziet. Een grote verrassing is dat er naast alle verlaten huizen wonderbaarlijk genoeg ook een hip koffietentje is, waar je van een cappuccino en een stuk cheesecake kunt genieten. Op het dakterras heb je een waanzinnig uitzicht op de oude huizen en de palmboomgaard.



Dag 7 Jebel Shams: de Balcony hike
Na het ontbijt rijden we naar het Hadjargebergte met Jebel Shams, de hoogste berg van Oman. Het is een flinke rit, de weg is hier behoorlijk steil en de bochten zijn scherp. Maar met de 4×4 is het prima te doen. Hoe verder we de bergen in rijden over de stoffige gravelwegen, hoe mooier de uitzichten worden. Hoog in de bergen staan een paar eenzame huizen. Hier laten we de auto staan en lopen verder.
Balcony Hike
Een immense kloof, die ook wel de Grand Canyon van Oman of de Grand Canyon van het Midden-Oosten wordt genoemd, splitst de berg in tweeën. Het wandelpad dat hier loopt heet de Balcony Hike en ik begrijp waarom. Het schitterende wandelpad is tegen de bergwand aangeplakt en het uitzicht op de Al Nakhar kloof is waanzinnig. Alsof je vanaf een natuurlijk balkon uitkijkt over de machtige natuur. Een zwart witte arend vliegt door de lucht, geiten scharrelen rond over de rotsen boven onze hoofden.



We volgen de geel-wit-rode markering. Maar in feite is er maar 1 pad over de rotswand, dus verkeerd lopen is haast onmogelijk. Vanaf het pad kijk je 1000 meter de diepte in. We lopen niet de hele wandeling, maar stoppen bij Al Sak, een oude nederzetting met verlaten stenen huisjes. Er zijn alleen nog een paar vervallen huisjes overgebleven. Al snel worden we vergezeld door een paar geiten, die hopen dat we wat te eten bij ons hebben.
Hierna beginnen we weer aan de terugweg, die is in verhouding wat zwaarder. Niet alleen staat de zon hoger aan de hemel, we lopen nu meer bergopwaarts, wat het een stuk pittiger maakt in de warme zon. Gelukkig is het pad nergens echt heel technisch, al blijft het klauteren. En oppassen, want het pad is niet gezekerd en de afgrond diep. Zo nu en dan is er gelukkig wel een boom of rots die van een klein beetje schaduw voorziet.



Dag 8 Geitenmarkt van Nizwa, Jabreen Castle en Bait al Safah
Vandaag verkennen we de historische stad Nizwa, op ongeveer 140 kilometer vanaf Muscat. Nizwa is een van de oudste steden van Oman en een belangrijk handelscentrum, wat we vandaag zullen ontdekken. We zijn er namelijk op vrijdag, precies op de goede dag voor de wekelijkse geitenmarkt.
Geitenmarkt van Nizwa
Op de geitenmarkt naast de oude souk in Nizwa is het een drukte van jewelste. Handelaren in pick-ups die zijn volgestouwd met vee komen vanuit het hele land hier naar deze markt. Ik kijk mijn ogen uit. Het is een komen en gaan van mensen en het duurt even voor ik het proces door heb. Handelaren brengen hun geiten naar de markt, lopen hier rondjes en onderhandelen met de kopers. De geiten worden 7 keer rondgeleid, wat ruimte geeft om vaak en flink te onderhandelen. Mannen schreeuwen bedragen en de onderhandelingen gaan er soms fel aan toe, totdat de verkoper en koper het eens zijn over de prijs. Het proces van de onderhandelingen is cultureel bijzonder en tegelijkertijd ongemakkelijk om te zien. Dieren worden hier niet altijd goed behandeld, en voor de geiten is de markt vooral erg stressvol.



Souk van Nizwa
Vanuit de dierenmarkt wandelen we naar de souk, een van de oudste in het land. Het is al wat later op de ochtend, dus het is behoorlijk rustig als we rondstruinen tussen de kramen vol halva, dadels, noten en koffie. Maar ook winkels waar allerlei soorten wapens verkocht worden, bijzonder houtsnijwerk, mooie textielwaren en zilveren sieraden. Ik kan het niet laten dadels te proeven. Zo heerlijk dadels dat je er van kan blijven eten.

Jabreen Castle
Niet ver van de stad ligt Jabreen Castle, ook wel het mooiste kasteel in Oman genoemd. Het werd in de 17e eeuw gebouwd door Oman Bel’arab bin Sultan Al Yarubi. Het is een bijzonder bouwwerk met een aantal mooie kamers, gedecoreerd met bijzondere motieven. Met dank aan de audiotour ontdek ik er allerlei slimme oplossingen om vijanden buiten de deur te houden. Boven op het kasteel heb ik een panoramisch uitzicht op de omgeving.



Bait al Safah
Een van de dorpen die ik had kunnen zien vanaf het kasteel is het museumdorp Bait al Safah, waar je als bezoeker kennismaakt met de cultuur van het land en met hoe het leven hier vroeger was. In een van de oudste woningen van het 400 jaar oude dorp zijn vrouwen bezig met het bereiden van eten, het branden van arabica bonen voor koffie en het maken van verzorgingsproducten. Ondertussen serveren mannen thee en vertellen over de gebruiken en politiek van het land. We kleden ons in traditionele bruiloftskleding.

Dag 9 Tanuf, Snake Canyon en Ain Al Thowarah
Nog een actieve dag staat ons te wachten, tot we een dagje gaan ontspannen op zee en de reis door Oman er weer op zit.
Tanuf
Op veel plekken in Oman vind je leegstaande dorpen. We hebben er al verschillende gezien deze reis, en verkennen nu ook Tanuf. Een vervallen stadje halverwege tussen Nizwa en Bahla dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebombardeerd werd door de Britten. De ruïnes zijn sinds die tijd niet aangeraakt, zo lijkt het. In het droge klimaat blijven de lemen huizen goed bewaard, wat het bijzonder maakt om door die verlaten dorpen te wandelen. De afbrokkelende muren van de gedeeltelijk ingestorte huizen geven nog een idee van hoe de gebouwen er ooit uitgezien moeten hebben. Tanuf is niet groot, maar een stop waard voor een korte wandeling.

W8 wandelroute Oman
Een langere wandeling ontdekken we later op de dag. Door uitgestrekte suikerrietplantages rijden we langzaam maar zeker weer richting Muscat. Inmiddels zitten we op flinke hoogte dus na iedere bocht is er weer een nieuw uitzicht. We parkeren de auto en lopen een deel van de W8 wandelroute. We klauteren een berg op en lopen een stukje door een kloof, tot we bij een klein gehucht uitkomen. 2 mannen komen ons tegemoet. Zodra ze ons zien trekken ze een boodschappentas open en bieden een schaal met dadels aan. “Coffee? Coffee?” Meteen worden er kleine kopjes koffie ingeschonken. Dat is de gastvrijheid van Oman!



Snake Canyon
Deze reis maken we steeds korte wandeltochten. Zo kunnen we in een relatief korte reis toch veel zien. Daarom lopen we niet verder over de 8, maar gaan we in plaats hiervan richting Snake Canyon. Waaraan deze plek zijn naam te danken heeft is duidelijk. De kloof slingert als een slang door het landschap. Overigens heb je er ook daadwerkelijk goede kans om slangen tegen te komen. Wij hebben de pech (of geluk, hoe je het ziet) geen enkele slang te spotten.


Ain Al Thowarah
Aan het einde van de dag trekken we nog even naar de warmwaterbronnen van Ain Al Thowarah waar je kunt pootjebaden terwijl kleine visjes aan je tenen knabbelen. Het is water is warm, maar zeker niet heet, en zou therapeutische eigenschappen hebben. Zodra ik aan de kant van het water ga zitten en mijn voeten in het water steek, komt er al snel een school kleine visjes naar me toe om aan mijn tenen te knabbelen. De omgeving is prachtig, maar de warmwaterbronnen zijn niet heel bijzonder. We houden het al snel voor gezien om terug te rijden naar Muscat.

Dag 10 varen op zee
Vandaag is alweer de laatste reisdag en deze gebruiken we om te ontspannen: in een resort aan de Omaanse kust heeft Abdullah een motorboot liggen waarmee we een dag de zee op gaan. Eenmaal op open water speuren we de kustlijn af op zoek naar dolfijnen, maar die laten zich helaas niet zien. Wel gaan we snorkelen en kajakken in een baai, waar het water zo helder is dat we de ene kleurrijke vis na de andere spotten. Anemoonvissen, kogelvissen, maanvissen, doktersvissen in alle tinten blauw en geel. Het is heerlijk genieten van de zon en het water.
Na het snorkelen rust ik wat uit op de boot wanneer ik iets zie dobberen in het water. Een plastic zak, denk ik, laat ik die even opvissen. Ik buig me over de rand en zie het direct. Een zeeschildpad! Meteen duikt hij onder water, om even later weer boven te komen voor een ademteug. Voor ik mijn telefoon heb gepakt om een foto te maken is hij alweer verdwenen. In de haven spot ik nog een schildpad! Wat een geweldige manier om deze bijzondere rondreis door Oman mee af te sluiten.



Tips voor Oman
Tot slot heb ik nog een aantal tips voor een avontuurlijke reis in Oman.
- Je hebt een visum voor Oman nodig. Voor een verblijf tot maximaal 10 dagen kun je een visum on arrrival regelen bij aankomst op het vliegveld van Muscat. Voor een verblijf van langer dan 14 dagen vraag je online een e-visum aan. In beide gevallen geldt dat jouw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat je Oman verlaat.
- Je kunt een reis in Oman prima zelf regelen en met een huurauto rondreizen. Het voordeel van het reizen met een goede gids is dat het je ter plekke veel tijd scheelt om dingen te regelen. Ook kent een gids de mooie plekken, de wandelroutes die niet gemarkeerd zijn, de beste uitzichtpunten. Ik maakte deze reis met Abdullah van Blue Skies of Oman. Abdullah is een enthousiaste gids die alles tot in de puntjes regelt en je meeneemt in de Omaanse cultuur en de enorme gastvrijheid van zijn land.
- Het eten in Oman – in het hele Midden Oosten – is erg op vlees georiënteerd. Eet je net als ik vegetarisch, ga dan voor de hummus met brood, of kies voor curry’s in Indiase restaurants. Alcohol is er niet te krijgen, geniet in plaats hiervan van een fruit juice.
- Kledingvoorschriften Oman, daar moet je goed op letten. Bedek zoveel mogelijk je schouders en knieën. Tijdens het wandelen worden korte broeken wel geaccepteerd, en een bikini op sommige zwemplekken ook. Op andere plekken wordt verwacht dat je gekleed gaat zwemmen. Voor een moskeebezoek moet je volledig bedekt zijn. Een sjaal is slim om sowieso mee te nemen, om snel om te slaan als je bijvoorbeeld korte mouwen draagt.
- Je kunt Oman goed combineren met Dubai. Lees hier over de Burj Khalifa in Dubai en over een woestijnsafari en sandboarden in Dubai.
Wat een gave reis zeg! Echt tof, ook met de dagen uit je andere artikel erbij. De Balcony hike lijkt me echt heel tof om te doen. Deze 10 daagse reis zou ik ook wel eens willen maken 🙂