Kom op adem op de Utrechtse Heuvelrug: fietsen in de rust van de natuur

door Aniek

Kom op adem op de Utrechtse Heuvelrug: fietsen in de rust van de natuur

Hoe mooi Utrecht ook is, soms is het fijn even de drukte van de stad achter je te laten. Daarom fietsen we over de Utrechtse Heuvelrug. Door Woudenberg en Austerlitz, maar vooral door het bos. Heerlijk even de natuur in en tot rust komen!

Met ruim twintig graden op de thermometer is vandaag een mooie dag om op de fiets te stappen. Gelukkig is er nog een mooie route ‘opladen op de Utrechtse Heuvelrug’, die ik graag een keer wilde fietsen. Mijn vriend gaat graag met me mee. En het is vandaag zo’n mooi weer, dat we in plaats van met de auto met de fiets naar het startpunt van de route gaan. Dat is een ruim een uur extra fietsen, en dan nog terug naar Utrecht, maar met dit weer is dat niet vervelend. Snel zoek ik nog mijn sleutels, natuurlijk ben ik het fietspompje kwijt en dan fietsen we door de drukte van het stadscentrum eindelijk Utrecht uit. Het lijkt alsof heel Utrecht vandaag de deur uit gaat.

Tip: Lees de blog over de mooiste fietsroutes in Utrecht!

Een kano aan het Valleikanaal in Leusden
Een kano aan het Valleikanaal in Leusden
Lunch bij Mon-Chouette in Leusden
Lunch bij Mon-Chouette in Leusden

Theehuis Mon-Chouette

We hebben alle tijd en fietsen over de Heuvelrug op ons gemak naar Leusden. Daar zoeken we meteen het terras van Theehuis Mon-Chouette op. Want voor we het rondje gaan fietsen willen we eerst nog even lunchen. En dan is deze plek echt een aanrader. Je hebt hier uitzicht op de Grebbelinie en het Valleikanaal, en vandaag ook op een kano die vlak voor het theehuis aanlegt. Mijn vriend kijkt op de kaart en kies een flatbread met crème fraiche, rode ui, sla, tomaat en pulled chicken. En het lekkerste: het rode-biet uienbroodje met een huisgemaakte vegetarische burger van zwarte bonen, met avocado en tomaat. Heerlijk!

Valleikanaal bij Leusden
Valleikanaal bij Leusden
Valleikanaal bij Leusden
Valleikanaal bij Leusden

Fietsen langs het Valleikanaal

Het is verleidelijk om nog even te blijven zitten, op het terras en in de zon. Na een uurtje hijsen we ons toch maar uit de stoelen. We hadden hier nog veel langer kunnen blijven zitten, maar de fietsroute lonkt.

Dan gaan we op pad. We fietsen het eerste deel van de route langs het Valleikanaal. Een stukje van het jaagpad langs het Valleikanaal is afgesloten, maar de omweg duurt niet lang en al snel fietsen we weer langs het water. Bij Scherpenzeel draaien we rechtsaf, de weilanden in. Lammetjes dartelen door de wei en witte bloesem hangt in de bomen. Dit is de lente op zijn best.

Bomen vol bloesem
Bomen vol bloesem
Paddenstoel bij Austerlitz, Zeist, Maarn en Doorn
Paddenstoel bij Austerlitz, Zeist, Maarn en Doorn

Over de rust van de Heuvelrug

Hierna voert de route even door Woudenberg, het centrum door. Na de rust van de weilanden voelt het druk aan. Gelukkig gaan we al snel het bos in. In de richting van Maarn, Austerlitz en hierna weer terug richting Leusden. In de bossen van de Utrechtse Heuvelrug hoor je bijna niets. De laatste beukennootjes knisperen onder de banden van je fiets, vogels fluiten volop. Maar verder? Verder hoor je eigenlijk niet zoveel. 

Waar ik de laatste weken een aantal routes fietste met veel bezienswaardigheden, is hier even niets. Nou ja, er zijn bossen, heuvels, weidevelden. Alpaca’s staan in de wei, er ritselt iets in de struiken. Maar verder is het ruim en leeg. Is er rust en frisse lucht. Dat is het fijne aan Utrecht: niet eens zo heel ver van de drukte van de binnenstad is er weidse natuur en schone lucht. Misschien kom ik hierom wel zo graag hier naartoe.

Bospad op de Utrechtse Heuvelrug
Bospad op de Utrechtse Heuvelrug
Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug
Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

Al veel te snel komt het einde van het rondje in zicht. Eigenlijk wil ik niet dat het al zo ver is. We stappen af, leggen onze fietsen op de grond en blijven even lekker in de zon zitten. De drukte van de stad mag nog even wachten. Wij fietsen nog even een blokje om.

Fietsroute Utrecht
Fietsroute Utrecht
Fietsen over de Heuvelrug
Fietsen over de Heuvelrug

Deze relatief korte fietsroute start bij Toeristisch Overstappunt Mon-Chouette. Langs het water fiets je naar Maarn, om vervolgens via Austerlitz en Leusden het mooiste van de Utrechtse Heuvelrug te verkennen. Trek de natuur in, even weg van de drukte, en kom tot rust tijdens deze fijne fietsroute. Kijk op deze website hoe ook jij kan ontspannen in de rustige buitengebieden van de provincie Utrecht.

Tip: Theehuis Mon-Chouette is een Toeristisch Overstappunt. Dat betekent dat er een parkeerplaats is waar je je auto de hele dag kan laten staan, terwijl jij gaat fietsen of wandelen. Er staan informatieborden waarop een aantal mooie routes staat aangegeven, zoals een fietsroute naar de Soesterduinen. Voor wandelaars is er het Grebbeliniepad. Aan fietsers wordt gedacht: heb je geen eigen fietsslot bij je, dan liggen er bij de fietsenstalling sloten, en er staat een fietspomp klaar om te gebruiken. Voor e-bikes is er een oplaadpunt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht. 

Ook leuk om te lezen!

4 comments

Manon mei 7, 2019 - 11:25 am

Lijkt me heerlijk om hier een dagje te vertoeven. Zeker als het weer straks weer wat warmer wordt!

Reageren
Kelly mei 10, 2019 - 7:50 pm

De Utrechtse Heuvelrug is inderdaad de moeite waard. Mooie fietsroute! Die lunch ziet er trouwens ook niet verkeerd uit 😉

Reageren
Jenny mei 17, 2019 - 10:02 pm

Wat een leuke fietsroute! De Utrechtse Heuvelrug is heerlijk om te wandelen, ik heb het gebied nog niet per fiets ontdekt.

Reageren
Mirre mei 18, 2019 - 2:56 pm

Waaaauuwww, wat mooi, dat eerste stukje met het valleikanaal! En een lekkere lunch bij het theehuis, yum. Laatst was ik ook (voor het eerst) aan het fietsen op de Utrechtse Heuvelrug. Het is zo dichtbij, zo prachtig, en zó voor herhaling vatbaar..!!

Reageren

Laat een bericht achter