Je hebt er maanden voor getraind en bent helemaal klaar voor je Gran Fondo. Alleen die tas nog inpakken. Wat moet je meenemen als je een Gran Fondo fietst? Ik zet het voor je op een rij in een handige paklijst Gran Fondo!
Wat neem je mee naar een Gran Fondo?
Een Gran Fondo vergt nogal wat voorbereidingen. Niet alleen qua training, maar je moet ook heel wat spullen meenemen. Daarom deel ik met jou wat je allemaal mee moet nemen en waar je op moet letten bij de voorbereiding. Je kunt deze paklijst Gran Fondo natuurlijk nog naar jouw wensen aanpassen. En er zijn naast het inpakken van alle spullen nog een paar aandachtspunten, daar vertel ik je eerst over.
Check je materiaal
Check je materiaal, zodat je er niet tijdens de Gran Fondo achter komt dat je derailleur niet lekker loopt, het elektronisch schakelen niet meer werkt of het remmen stroef gaat. Loop voor vertrek de fiets goed na en vervang eventueel nog een versleten ketting, oude remblokjes of banden. Neem voor de zekerheid reservemateriaal mee.
Kies de juiste kleding
Tijdens een Gran Fondo sta je al vroeg in het startvak. Het wordt gedurende de dag waarschijnlijk warmer. Of het gaat regenen, je weet het nooit. Neem daarom genoeg kleding mee voor onderweg. In het startvak is het fijn om een windstopper te dragen, en misschien ook arm- en beenstukken. Heb je ondersteuning onderweg? Dan kun je de kledingstukken die je onderweg uittrekt afgeven. Zorg dat je in ieder geval voorbereid bent op alle weersomstandigheden en neem voor de zekerheid altijd warme fietskleding en een regenjasje mee. Je kunt dan een dag voor de Gran Fondo beslissen wat de juiste kledingkeuze is.
Zorg dat de fietscomputer er klaar voor is
Een fietscomputer is belangrijk tijdens een Gran Fondo. Niet alleen kun je jouw vermogen, hartslag, snelheid en cadans in de gaten houden tijdens je rit. Ook is het fijn om onderweg de route te kunnen zien. Het is niet per se nodig – verkeerd fietsen is onmogelijk want het parcours is afgezet en je hoeft alleen de andere renners te volgen- maar het kan handig zijn om in afdalingen te checken hoe de bochten lopen. Zo kun je goed inschatten of er een scherpe bocht aan komt.
Bedenk wat je onderweg moet eten
Voldoende eten en drinken is essentieel tijdens een Gran Fondo als je een goede prestatie wilt leveren. Vaak zijn er verschillende bevoorradingsposten, maar vertrouw hier niet blind op. Misschien krijg je hier wel sportdrank en repen waar je lichaam niet aan gewend is, of fiets je nét in een fijn groepje dat niet stopt bij de post. Zorg dus dat je zelf voldoende sportvoeding bij je hebt. Bedenk van tevoren wat en wanneer je het beste kunt gaan eten en waar de bevoorradingsposten zijn.
Paklijst Gran Fondo
- fietshelm
- fietsshirt korte mouw
- fietsshirt lange mouw
- (sportbeha)
- korte fietsbroek
- arm- en beenstukken
- gilet of windstopper
- regenjasje
- fietssokken
- fietsbril
- fietshandschoenen voor warm en koud weer
- fietsschoenen
- overschoenen
- buff
- ondershirt voor warm en koud weer
- hartslagmeter
- fietscomputer met laadkabel
- reservebatterijen voor powermeter en hartslagmeter
- 2 bidons van 500 of 750 ml
- sportdrank, energierepen en energiegels
- multitool en extra gereedschap
- zadeltasje met reserveband en bandenlichters
- pompje of co2-pomp met patronen
- reservebanden (binnen- en eventueel ook buitenbanden)
- remblokjes
- kettingolie
- poetsdoekjes
- tiewraps (voor het startnummer)
- zeemcreme
- extra fietskleding als je meerdere dagen gaat fietsen
- relaxte kleding voor na de wedstrijd
- id-kaart / paspoort
- zorgpas en verzekeringspapieren
- eventuele medicijnen
- toiletspullen
- zonnebrandcrème
- telefoon met laadkabels
Zelf neem ik meestal een The North Face Duffel mee, een stevige reistas die wel tegen een stootje kan en waarin je flink wat spullen mee kan nemen. Deze bestel je bij de webshops van Bever, Bergzeit of Bergfreunde.
Wat leg je klaar voor de wedstrijddag?
Om stress op de dag van de wedstrijd te voorkomen leg je alle spullen voor de wedstrijddag de avond voor de Gran Fondo al klaar. Afhankelijk van het weer kies je een kledingset (een fietsshirt met korte mouwen, armstukken, gilet of windstopper, een korte fietsbroek, fietssokken, handschoenen, je helm, bril en schoenen). Je speldt het startnummer op je shirt en bevestigt het stuurbord en transponder op je fiets. En zorgt natuurlijk dat de fietscomputer is opgeladen. Je stopt de sportvoeding voor onderweg alvast in de zakken van je shirt, en legt het poeder voor de bidons klaar. Zo kun je ’s ochtends ontbijten en zonder (al te veel) stress naar de startlijn gaan. Wat je niet moet vergeten:
- kleding klaarleggen
- startnummer bevestigen op je shirt
- stuurbord en transponder bevestigen op je fiets
- sportvoeding alvast in de zakken van je fietsshirt stoppen
- bevestig een zadeltasje op je fiets met een reservebandje, bandenlichters, pompje of co2-pomp met patronen
- fietscomputer opladen en op je fiets bevestigen
- eventueel: het gpx-bestand van de route klaarzetten op de fietscomputer
- bidons (gevuld) in de bidonhouders
- eventueel een jasje klaarleggen voor in het startvak (kun je afgeven aan een begeleider)
- nog een keer de fiets checken: ketting gesmeerd, gaat het schakelen goed, zijn de banden opgepompt?
Veel plezier tijdens het fietsen van jouw Gran Fondo!
Over Gran Fondo’s
Goed om te weten: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou. Foto’s gemaakt door Sportograf.
Geef een reactie