Ken je de Kromme Rijnstreek? Hier komen het rivierenlandschap en de Utrechtse Heuvelrug samen. Bovenal is het een prachtig fietsgebied. Dus stap op de fiets en ontdek de Kromme Rijnstreek! En heb ik al gemeld dat het kersenseizoen deze week start?
Fietsen door de Kromme Rijnstreek, tussen de fruitboomgaarden, langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kastelen en de Romeinse Limes. En onderweg meer dan genoeg redenen om af te stappen. (Waarvan de meeste iets te maken hebben met lekker eten). Klinkt niet verkeerd, toch? Dat vind ik ook en daarom stap ik op de fiets voor de Tour de Kromme Rijn. Deze fietsroute van 63 kilometer start en finisht in Bunnik en brengt mij langs alle mooie en smakelijke plekken tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede.
Tip: Lees de blog over de mooiste fietsroutes in Utrecht!
Romeinse grenzen en oude forten
De route start in Bunnik, een paar kilometer fietsen vanaf Utrecht. Dit is een bijzondere plek, want je bent hier op de oude grens van het Romeinse Rijk. Wist je dat hier in het landschap een reconstructie van de contouren van het castellum (315 n.chr.) is gemaakt? De moeite waard om van je fiets te stappen en hier een kijkje te nemen.
Er is trouwens nog meer te zien. Tussen de bomen ontwaar ik namelijk de gebouwen van het Fort bij Vechten. Dit fort werd gebouwd tussen 1867 en 1870 om Utrecht te beschermen. Het is een van de grootste en misschien ook wel mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je kan hier het Waterliniemuseum bezoeken en het fort ontdekken, maar vandaag is het fort het toneel van heel wat anders: er wordt namelijk een bruiloft gevierd. Ik neem een kijkje bij het fort. Indrukwekkend is het zeker.
Rondje om Slot Zeist
Vanaf Bunnik fiets ik naar Zeist. Op de Utrechtse Heuvelrug liggen een aantal prachtige kastelen en buitenplaatsen, zo ook in Zeist. Aan het einde van een statige oprijlaan ligt namelijk het Slot Zeist. De route maakt een rondje om het slot heen, zo kan ik het bouwwerk van alle kanten bewonderen. Op een zonnige dag als vandaag is het park rondom het slot geen verkeerde plek om te zijn. En de terrasjes zien er ook niet slecht uit, overigens.
Dat er flink wat kastelen in de omgeving zijn, merk ik al snel. Zo fiets ik voorbij Kasteel Sterkenburg. Het kasteel is niet geopend voor publiek, maar je kan wel even van je fiets stappen om een rondje om het kasteel te lopen. Vanaf hier fiets ik door de bossen, langs landbouwgronden en koeien die in de weilanden grazen.
Wijk bij Duurstede
De route voert al snel naar Wijk bij Duurstede, een statig plaatsje. Misschien is het dat al sinds David van Bourgondië, de Bisschop van Utrecht, die vanaf 1459 op kasteel Duurstede woonde. Wijk bij Duurstede ligt aan de splitsing van de Nederrijn in de Lek en de Kromme Rijn. In de vroege middeleeuwen was het één van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest Europa: Dorestad. Ik ontdek een café met dezelfde naam: Eethuys Dorestad. Ik bestudeer de kaart en kies uiteindelijk een thee met gember, kurkuma en kruidnagelbloesem. Heerlijk! Mijn vriend gaat voor een espresso en een stuk appeltaart, dat hoort eigenlijk ook wel bij een fietstocht.
Tips: zorg dat je hier na 12 uur bent; dan is de ijssalon van Wijk bij Duurstede geopend en kan je in een van de vele cafes en restaurantjes van de lunchkaart bestellen. En wijk hier een stukje van de route af om Kasteelpark Kasteel Duurstede te bezoeken.
Naar de watertoren van Werkhoven
Een paar weken geleden fietste ik hier ook. Ik volgde de Jan Blankenroute langs de Lek. Maar vandaag zal ik het water niet zien. Ik fiets namelijk richting fietsknooppunt 57, wat verder van de Lek af. Langs weilanden vol veldbloemen: blauwe korenbloemen en felrode klaprozen. Midden in het Kromme Rijngebied staat hier de Watertoren van Werkhoven. Ik zie hem al van een afstandje.
Van mei tot en met september kan je iedere zondag een rondleiding bijwonen door de toren. Jammer voor ons, want vandaag is het zaterdag en blijven de deuren dus gesloten. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe mooi het uitzicht over het Kromme Rijngebied moet zijn! Over mooie uitzichten gesproken: vlak boven ons hoofd scheert een felgeel gekleurde dubbeldekker. Met dit weer moet de piloot ook waanzinnig zicht hebben over de omgeving.
Ambachtelijk bereid ijs
Een paar honderd meter verder knijp ik in de remmen. Ik zie een houten bord dat de weg wijst naar Merel’s ijs. Het is vandaag geopend, en een koud ijsje gaat er wel in. De keuze om een kilometer of twee om te fietsen is dus snel gemaakt. De melk die wordt gebruikt voor het ijs komt van de Werkhovense koeien en het fruit komt uit de omliggende boomgaarden, zo blijkt. Dan smaakt het ijs meteen nóg een stukje beter.
Fruitboomgaarden en Bos Nieuw Wulven
Het laatste stuk van de route voert ons door de fruitboomgaarden. Een paar weken geleden fietste je hier nog tussen de bloesem (dan is deze fietsroute dus ook een aanrader), nu zie ik kleine appels en kersen aan de takken hangen. Sterker nog, die worden binnenkort geoogst.
Ik fiets door Houten en kom uit bij Bos Nieuw Wulven. Het is een nog jong bosgebied van Staatsbosbeheer, een mooi gebied om te wandelen, fietsen of picknicken. Ik heb het geluk niet om ze te spotten (al zie ik ze in Utrecht en Nieuwegein wel waker), maar hier komen ook ijsvogels voor! En wat eerder op de dag kan je hier reeën spotten.
Langzaam maar zeker kom ik weer in de buurt van Bunnik. Dankzij al die fruitboomgaarden die ik eerder zag, kan je hier genieten van de lekkerste streekproducten. Ik weet dat iets van de route af de Plattelandwinkel de Achterdijk ligt. Zouden er al kersen zijn, vraag ik me af? Helaas, de kersentijd start pas zaterdag 8 juni, maar aardbeien zijn er volop. Dus neem ik een tas vol aardbeien en appels mee naar huis. Een heerlijke manier om deze fietsroute af te sluiten!
Fietsen door de Kromme Rijnstreek
De fietsroute Tour de Kromme Rijn loopt tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede en is 63 kilometer lang. Er is ook een korte versie van 27 kilometer, waarbij je via Werkhoven fietst. Start- en finishplaats van de fietsroute is TOP Fort bij Vechten, Achterdijk 12 in Bunnik. Je kan een auto parkeren in de buurt van het startpunt, maar je kan natuurlijk ook een OV-fiets huren op station Utrecht. Vanaf hier fiets je eenvoudig naar de start van de fietsroute. Op deze website vind je trouwens nog veel meer fietsroutes in Utrecht.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Utrecht.
Anne - Ditisanne.nl zegt
Superleuk! Ik heb een paar jaar in Austerlitz bij Zeist gewoond en heel vaak in deze omgeving gefietst. Vond het echt prachtig! Nog iets oostelijker heb je nog de Amerongse Berg (lekker klimmen!) en ook fietste ik graag langs de rivier helemaal naar Wageningen en weer terug. Echt een fijne regio om te fietsen. Ga deze route zeker bewaren want we hebben nu een fietsendrager gekocht en gaan er wat vaker met de racefiets op uit. 🙂
Jenny zegt
Ik heb delen van de route gefietst. Echt superleuk.
Ik denk dat maar weinig mensen weten dat de Romeinen ook in Utrecht woonden en dat de Limes net langs de stad loopt.
Ech Wel zegt
Nederland is zo mooi langs het water! Voordat wij aan onze werelderfgoedqueeste begonnen pakten we regelmatig de auto (we zijn niet zo van de fiets) en reden dan een willekeurig riviertje af om te genieten van het landschap en de plaatselijke horeca. Jouw route is mooi maar voor een volgende tocht kan ik je van harte een trip langs de Vecht, van Utrecht naar Muiden, aanraden. Ook al zo’n streek dat boordevol kastelen, forten en oude stadjes staat. En ook niet heel onbelangrijk, zowel de Limes als de Hollandse waterlinie staan op de nominatie werelderfgoed te worden…. :D!
Maaike zegt
Ziet eruit als een mooie route! Sowieso is het altijd wel mooi rondom Utrecht!
Linda zegt
63 kilometer is mij even teveel, maar een deel van deze route fietsen lijkt mij zeker leuk. Ik wil sowieso meer van Nederland ontdekken na onze wereldreis, want ook in ons eigen land is zoveel moois te zien. Fietsen vind ik een fijne manier om dat te doen, vooral als het straks mooi weer is.
Manon Ruitenberg zegt
Ik had geen idee dat er Romeinen in Utrecht woonde! Ik ben niet zo’n fietsmens, maar voor een ambachtelijk ijsje had ik ook wel omgereden 🙂
Ann|reisblog wANNderful.com zegt
Hoi Aniek, dat ziet er mij niet alleen een historisch interessante route uit… Lijkt mij ook best een LEKKERE route ?. Laat die kersen maar komen!
Kelly zegt
63 kilometer is ook mij een beetje teveel 😉 Wel een mooie en interessante route met leuke stops. Vooral de appeltaart en ambachtelijk ijs vind ik interessant, haha. O ja, de fruitboomgaarden lijkt mij ook erg leuk.
Marcella Molenaar zegt
Dit is echt een gave route voor ons! Wij vinden fietsen heerlijk en willen ook andere regio’s in Nederland ontdekken. Deze is echt tof en lekker afwisselend. Ik ga ‘m opslaan!
Sanne zegt
Ik had geen idee dat deze streek zo heten. Maar het is er mooi, en lekker vlak. Dus fijn fietsen! En zo’n lekker ijsje gaat er altijd wel in
Denise zegt
Een mooie ronde, met veel lekkers ook zo te zien. Zo lekker actief in de natuur en met mooi weer is Nederland ook echt genieten!
Sandra zegt
Wat een leuke route om te fietsen. Zeker als je onderweg kersen kan eten.
Maaikw zegt
Yessss, heel leuk! En nu eindelijk het perfecte weer om lekker op de fiets te stappen!
Janet | thatonetime zegt
Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me een heerlijke plek om te fietsen.. vooral met het lekkere weer van nu.
Kim zegt
Mooie route en wat goed ook dat je zoveel achtergrondinfo hebt en deelt. Nederland heeft echt veel mooie plekjes, he?
Kelly zegt
Wat een leuke route zeg! Ik ben dol op ambachtelijk ijs dus daar zou ik ook zeker even stoppen voor een pauze 🙂 Nederland is zo ontzettend mooi. Helaas zo weinig tijd om meer van ons landje te zien.
gerard zegt
wat leuk , zonder fietskoop punten
Aniek zegt
Je kunt deze route via knooppunten fietsen, maar ik vind fietsen op gps altijd stukken fijner.