Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

door Aniek
Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

Tsuobbuojája noemen de Sami het. Kikkerbron. Het is beter bekend als Grodkällan en er wordt gefluisterd dat het misschien wel het mooiste meer van Zweden is. Als we het tenminste kunnen vinden. We rijden over onverharde wegen, zo nu en dan stoppend voor rendieren die stoïcijns midden op de weg blijven staan, op zoek naar het mythische meertje.

Hiken naar Grodkällan in Zweeds Lapland
Hiken naar Grodkällan in Zweeds Lapland

Onverharde wegen vol rendieren

Voor onze reis naar Zweeds Lapland vond ik een artikel over wat het mooist meer van Zweden zou moeten zijn: Grodkällan. Het zou ook nog eens ongeveer op onze reisroute moeten liggen, maar waar precies… dat was nog wat gepuzzel. De routeomschrijving was op zijn minst verwarrend te noemen. Vanaf de grote weg zouden we een aantal naamloze en onverharde wegen moeten volgen.

We besluiten om op goed geluk maar een willekeurige weg op te rijden. We kijken ver uit over de lange rechte weg door de bossen, vol zand en keien. Het is er bijna uitgestorven. Alleen wanneer we een sporadische tegenligger tegenkomen, of moeten stoppen voor rendieren, moeten we snel op de rem trappen.

Is dit het nu?

We rijden een andere onverharde weg op en dan zien we een houten bordje dat de bron aangeeft. Hier moeten we zijn! Ik parkeer de auto zoveel mogelijk aan de rand van de weg en trek mijn wandelschoenen aan.

We maken een korte maar prachtige wandeling over houten latten die zijn neergelegd op de moerasachtige ondergrond van Slengmyran. De wandeling is misschien 600 meter en dan zien we een meertje. We staan vertwijfeld stil. Is dit het nu? Het meer dat door iedereen aangeraden wordt, dat zo onnatuurlijk mooi moet zijn? Het kan bijna niet. Het meertje dat we zien is mooi, maar toch… we besluiten maar een stukje verder te lopen. Dan zien we tussen de bomen ineens felblauw water schitteren.

Grodkällan: het mooiste meer van Zweden
Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

Kikkerbron

Dit is misschien wel het meest heldere meertje van Zweden, dankzij het water dat opborrelt vanaf de bodem van de bron. Hierom bevriest het water eigenlijk nooit. En waar de kleine meertjes in de bossen meestal donker water hebben, is dit meer bijna onnatuurlijk blauw en zo kristalhelder, dat je ieder detail in het meertje kan zien. Iedere rimpeling van het water, ieder blaadje dat er ronddrijft.

Tsuobbuojája noemen de Sami het. Kikkerbron. Het is beter bekend als Grodkällan en er wordt gefluisterd dat het misschien wel het mooiste meer van Zweden is.

Meer lezen?

Lees de blogs over Zweeds Lapland:

Ik bezocht Grodkällan tijdens een reis door Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel. 

Grodkällan: het mooiste meer van Zweden
Grodkällan: het mooiste meer van Zweden

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Naomi augustus 21, 2018 - 6:54 pm

Prachtig! Echt bijzonder dat het water zo helder blauw is!

Reageren
Sanne augustus 23, 2018 - 8:40 pm

Wauw dit is echt prachtig. Die kleur is waanzinnig!

Reageren
Jenny augustus 24, 2018 - 10:36 am

Prachtig! De kleur van het water is echt geweldig. Ik zou hier uren kunnen ronddwalen, denk ik.

Reageren
Amy september 4, 2018 - 10:36 pm

Ah, dit vind ik dus zo gaaf aan Scandinavië: zulke pareltjes. Waanzinnig die kleuren!

Reageren
Lotte oktober 12, 2018 - 10:29 am

Echt een absurde kleur dat het water heeft, en dat in the middle of nowhere. Ik heb maar een klein stukje van Zweden mogen ontdekken in de zomer.

Reageren
Martin november 16, 2018 - 4:21 pm

Mooi zeg! Ik dacht dat ik dit jaar mooie meren heb gezien in Zuid-Zweden, maar die kunnen niet tippen aan deze ? Noord-Zweden staat nog op de wensenlijst…

Reageren
Janet | thatonetime januari 10, 2019 - 10:35 pm

Dat water! Die weg er naartoe is toch al fantastisch, die zoektocht maakt het des te leuker en als je dan ook nog die kleuren te zien krijgt maakt alles compleet! Prachtig..

Reageren
Sarah januari 17, 2019 - 5:11 pm

Lijkt wel magisch, zeker na zo een zoektocht. 🙂

Reageren

Laat een bericht achter