Bikepacking fietstassen: welke tassen gebruik je bij bikepacken?

door Aniek
Bikepacking fietstassen: welke tassen gebruik je bij bikepacken?

Bikepacking fietstassen

Tijdens het bikepacken wil je zoveel mogelijk licht bepakt op pad gaan. Je neemt dus alleen de essentiële uitrusting voor je reis mee, waardoor je jouw fiets licht en wendbaar houdt. Je gebruikt kleinere en lichtere fietstassen dan bij het vakantiefietsen. Ben je op zoek naar bikepacking fietstassen, dan heb je heel wat verschillende opties en merken om uit te kiezen. Ik geef je een overzicht van bikepacking fietstassen.

Gear setup voor bikepacking

De standaard gear setup voor bikepacking bestaat uit een zadeltas, een tas die in de driehoek van je frame past, een kleine tas bovenop de bovenbuis en stuurtassen. Je kan dit nog uitbreiden met extra tassen. Welke tassen je nodig hebt hangt af van het klimaat, de duur van je trip, welke fiets je hebt en hoe je overnacht (en bij al deze punten: welke en hoeveel spullen je hier dus voor meeneemt). Gebruik je maar één tas, kies dan voor een zadeltas. Deze tas hangt achter je zadel en biedt handige opslag voor het opbergen van lichte items. Je kan dit vervolgens uitbreiden met extra tassen.

Saddle Pack of Seat Pack

De eerste optie om al flink wat spullen mee te kunnen nemen op de fiets is een Saddle Pack of Seat Pack. De Saddle Pack bevestig je aan de zadelpen en het zadel. Er zijn speciale Bikepacking Saddle Packs verkrijgbaar in verschillende maten, met een inhoud van 3 liter tot ongeveer 17 liter. De Saddle Packs zijn hierdoor geschikt voor voor lichte maar grotere items zoals kampeerspullen of kleding. Het voordeel van een Saddle Pack is dat je in principe niet merkt dat de tas op je fiets zit en deze je ook niet in de weg zit tijdens het fietsen. De tas is wel lastigere bereikbaar, dus spullen die je tijdens het fietsen vaker nodig hebt stop je beter in een Handlebar Pack.

Tips:

Als de Saddle Pack niet helemaal waterdicht is, zorg dan dat je de spullen in een waterproof tas bewaart! Plaats de zwaarste voorwerpen het dichtst bij de zadelpen: dit zorgt ervoor dat de zadeltas niet te veel heen en weer gaat zwaaien. Het kost wat tijd om deze tas goed in te pakken dus stop geen spullen in de zadeltas die je onderweg vaak nodig hebt. Aan de bovenzijde van de Saddle Pack zit vaak een elastisch koord. Hier kan je perfect een extra shirt of regenjasje onder klemmen, zodat je deze onderweg snel kan bereiken.

Een aantal saddle packs en seat packs

Frame Pack / Frametas

Frame Packs zijn in verschillende vormen en maten te verkrijgen. Een full Frame Pack past in de driehoek van het frame, tussen de bovenbuis, de zitbuis en de onderbuis. In deze tas kan je zwaardere spullen kwijt, zodat het zwaartepunt van de fiets boven het bottom bracket blijft. Dit zorgt voor een goede stabiliteit tijdens het fietsen. De tas in de driehoek van het frame is voor de rijeigenschappen het minste van invloed.

Een frame pack heeft vaak een inhoud van 3 tot 8 liter. Voordeel is dat je zo veel spullen mee kan nemen. Nadeel is dat je geen bidonhouders op het frame kan plaatsen en je bijvoorbeeld een Camelbak (Bever) mee zal moeten nemen of je bidons ergens anders op het frame zal moeten plaatsen. Ook wanneer je met je knieën relatief ver naar binnen fietst, kan een frametas oncomfortabel zijn.

Je hebt verschillende opties. Eén optie is een tas die de hele driehoek van het frame opvult. Je kunt er meer in kwijt, maar je kan op die plek geenbidons meer plaatsen. Er zijn ook tassen die alleen onder de bovenbuis hangen. Je kan dan (behalve wanneer je een kleine framemaat hebt) naast de tas ook je bidons kwijt. Hoe groot de inhoud van de tas is, hangt natuurlijk ook van de grootte van je frame.

Tips

Gebruik het Frame Pack voor spullen die je onderweg niet vaak nodig hebt. Pak de zwaarste voorwerpen onderin de tas. Heb je geen plaats voor bidons, dan kan je in de tas een waterreservoir plaatsen met een buis die naar het stuur loopt zodat je gemakkelijk kan drinken. Het belangrijkste: let bij aanschaf van de tassen goed op of de tas geschikt is voor het frame van jouw fiets! In mijn maat S fiets passen bijvoorbeeld de meeste frame bags niet.

Een aantal frametassen / frame bags

Top tube bag

Een alternatief is de Toptube bag, een tasje dat aan de bovenste framebuis en aan de zitbuis van de fiets bevestigd wordt. Deze is een stuk kleiner en is dus ideaal wanneer een triangle bag niet in je frame past, bijvoorbeeld bij een (Full Suspension) mountainbike of een fiets met een kleine framemaat. De toptube bag is handig voor het meenemen van kleine dingen die je bij de hand moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon. De tas heeft een inhoud van ongeveer een liter.

Bikepacking fietstassen: welke tassen gebruik je bij bikepacken?
Bikepacking fietstassen: welke tassen gebruik je bij bikepacken?

Handlebar Bags / Stuurtassen

Net als bij de zadeltas wil je niet te veel zware spullen in de handlebar pack stoppen. Een Handlebar Bag beïnvloedt het stuurgedrag van de fiets. Wanneer deze te zwaar ingepakt is, merk je dit meteen bij het sturen.  Stuurtassen of Handlebar Bags gebruik je voor lichtere maar meer omvangrijke items zoals een dry bag met kleding.  Er zijn tassen speciaal voor drop bars. Veel stuurtassen zijn namelijk te breed om tussen de drop bars van je racefiets te passen. Door de stuurbocht en omdat je nog bij je hendel moet kunnen natuurlijk, is de breedte beperkt.

Naast de tassen die je onder het stuur (of tussen de drop bars van je racefiets stuur) plaatst, zijn er ook verschillende kleine tassen. Een Top Tube Pack bijvoorbeeld, die je achter de stuurpen en op de bovenbuis bevestigt. Er zijn ook tassen die je vlak voor de zadelpen bevestigt.

Een Food Pouch of een Cockpit-Pack die je aan het stuur bevestigt is dan weer ideaal om kleine, vaak gebruikte voorwerpen in de buurt te houden. Dingen zoals snacks, reepjes, een kaart, camera, zonnebrandcrème, lippenbalsem, telefoon of een zonnebril zijn goede items om hier te bewaren. Je kan in een Cockpit Pack ook een kleine multi-tool bewaren voor snelle reparaties.  Tot slot heb je Accessory Pockets die je op de Handlebar Bag kan bevestigen.

Tips:

Kijk bij aanschaf goed of de stuurtassen geschikt zijn voor jouw fiets. Dit is onder andere afhankelijk van of je drop bars of een recht stuur hebt. Te brede tassen kan je bijvoorbeeld niet gebruiken in combinatie met de drop bar van je racefiets.  Het is vaak mogelijk om aan de stuurtassen nog kleine tassen te bevestigen, zoals het accessory-pack.

Een aantal stuurtassen / handlebar bags

Wat is bikepacking?
Bikepacking setup voor Italy Divide met Apidura bikepacking fietstassen

Bikepacking tips:

  • Plaats grote maar lichte items in de Saddle Pack of Handlebar Pack. Kleding, slaapzak of een tent zijn goede spullen om in deze tassen op te bergen.
  • Plaats zware voorwerpen in je Frame Pack. Gereedschap, extra voedsel en andere zware voorwerpen in je frame-pack houden het zwaartepunt van je fiets laag en boven de botttom bracket.
  • Houd veelgebruikte items binnen handbereik: dingen zoals snacks, water, camera en een mobiele telefoon bewaar je het best bewaard in een kleine Handlebar Bag of Food Pouch, waar je ze gemakkelijk kan bereiken.
  • Bedenk dat er geen perfecte manier is om de bikepacking fietstassen in te pakken. Zoek een systeem dat voor jou werkt.
  • Let er bij het kopen van bikepacking tassen in ieder geval op of de tas waterdicht is. In de meeste gevallen zal je waardevolle spullen alsnog in een dry bag moeten stoppen.
  • Maak een proefrit voordat je op een avontuur gaat. Pak de fietstassen in en ga op pad. Dit geeft je de kans om te wennen aan hoe jouw fiets met bepakking aanvoelt en je kunt dan nog aanpassingen maken voordat je op een grote reis vertrekt. En – net zo belangrijk- je weet zeker dat alle items die je mee wil nemen in de tassen past en hoe je alles moet inpakken.
  • Neem niet te veel spullen mee. Iedere reis is anders, maar na verloop van tijd kan je inschatten wat je mee wilt nemen. Gebruik deze lijst als leidraad.
  • Ga op zoek naar manieren om – wanneer mogelijk – gewicht en ruimte te besparen , maar zonder afbreuk te doen aan veiligheid of comfort. Lichtgewicht materiaal maakt het rijden eenvoudiger en leuker.

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Rachel mei 3, 2018 - 10:22 pm

Wat mega handig zeg!

Reageren
Vincent december 10, 2019 - 11:11 am

Ik zou ook graag een mooie fietstocht door Europa willen maken. Ben al druk bezig met het plannen van data en heb laatst een goede fiets gekocht. Nu heb ik enkel nog fietstassen nodig, zodat ik mijn bagage gemakkelijk mee kan nemen. Ik vind het belangrijk dat deze waterdicht zijn!

Reageren

Laat een bericht achter

Nieuwsbrief

Benieuwd naar de reizen die ik maak? Meld je aan voor de nieuwsbrief voor een maandelijkse dosis reisinspiratie!