Wat is bikepacking?

door Aniek

Wat is bikepacking?

Vrijheid, avontuur en spontane trips! Bikepacking is het per fiets verkennen van nieuwe gebieden, wegen, trails en prachtige landschappen, waarbij je alleen de essentiële dingen meeneemt. Er zijn geen regels als het gaat om de fiets. Dit kan een racefiets of mountainbike zijn, of alles daar tussenin. Het gaat erom dat je zelfvoorzienend bent. Alles wat je nodig hebt, neem je mee op de fiets. En verder gaat het alleen om het avontuur. 

Bikepacken met volledige vrijheid

“Bikepacking is running away from home for grown-ups”. Zo omschreef Hilary Oliver het. Bikepacking gaat in eerste instantie om het avontuur, om het ontdekken van afgelegen plekken, om dag en nacht buiten door te brengen. Je bent dichter bij de natuur en verder weg van de drukte van de stad. Even weg van het dagelijkse leven.

Bikepacking biedt je vrijheid om letterlijk overal naartoe te kunnen fietsen en zelfvoorzienend te zijn. Het grote verschil met tourfietsen is dat je bij bikepacking zo weinig mogelijk bagage meeneemt. Je wil rondtrekken op de fiets, zonder te veel belemmerd te worden door de fiets zelf. Dus ga je op pad met ultralichte bagage, maar wel zoveel mogelijk self-supported.

Bikepacking is een avontuurlijke manier om nieuwe bestemmingen te ontdekken en de natuur in te gaan. Bikepacking is het maken van meerdaagse fietstochten, met minimale bagage en maximaal avontuur. Je neemt je tent, kampeergerei en eten mee, zodat je van de gebaande paden kan afwijken, over ruig terrein kan fietsen en kan gaan waar je wil. Bikepacking is puur avontuur!

Wil je gaan bikepacken, lees dan meer over:

Self-support bike races

Naast self supported fietsreizen zijn er ook verschillende georganiseerde bikepacking tours, zoals de Holy Land Bikepacking challenge in Israël. Ook zijn er self-support bike races zoals de Transcontinental, de Race to the Rock en de bijna 7000 kilometer lange Trans Am Bike Race van kust tot kust Amerika, Italy Divide of de Race Around the Netherlands. Deze self-support bike races zijn lange afstands races waarin de deelnemers extreme afstanden afleggen en waarbij externe hulp onderweg niet is toegestaan.

Ook leuk om te lezen!

12 comments

Marcella juni 27, 2018 - 2:52 pm

Klinkt goed, bikepacking! Lijkt me erg leuk, meerdere dagen op pad zijn met de fiets om zoveel mogelijk te ontdekken. Wie weet, ooit 😉

Reageren
Shamira | Wander Rebel juni 29, 2018 - 11:16 am

Nooit geweten dat dit een aparte tak van sport is. Wel leuk idee! Ik krijg toevallig vandaag mijn nieuwe mountainbike binnen, dus misschien moet ik me er maar eens aan wagen 😉

Reageren
Aniek Rooderkerken juli 1, 2018 - 8:57 pm

Zeker doen!

Reageren
Jenny juli 28, 2018 - 9:46 pm

Wat een bijzondere manier van reizen. Je komt toch op plekken waar je te voet of met het OV mindet snel kan komen.

Reageren
Laura augustus 9, 2018 - 8:44 pm

Klinkt als een bijzonder avontuur! Waauw een tocht van 7000km! Hoelang doen ze daar wel niet over?

Reageren
anto september 21, 2018 - 9:52 pm

Ik heb ooit een trekkingfiets gekregen voor mijn verjaardag om dit mee te gaan doen en na één keer proberen in eigen land, heb ik het ook in Tasmanië gedaan. Alhoewel ik het leuk vind, kwam ik er toch al snel achter dat mijn hart wel echt bij het hiken ligt 🙂

Reageren
Diana september 22, 2018 - 10:34 am

Volgend jaar wil ik misschien een deel van de Noord Zee route gaan fietsen en zit hier dus ook naar te kijken. Eigenlijk heb ik geen andere optie. Dus een handig artikel voor mijn zoektocht.

Reageren
Lizzie september 23, 2018 - 8:52 pm

Ik ben niet zo’n fietser… zie mijzelf niet zo snel zo’n fietsreis maken, maar ik vind het altijd wel echt heel avontuurlijk als anderen dat ondernemen!

Reageren
Mirre oktober 29, 2018 - 2:58 pm

Maar als je je tent meeneemt, en je slaapzak, matje, kookgerei etc… Dan krijg je dat niet meer in zo’n mooi rolletje onder je zadel en wordt de bagage toch best wel zwaar?

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 29, 2018 - 4:59 pm

Met een tas onder je zadel, een aan het stuur en eventueel een onder de bovenbuis, kan je uiteindelijk best veel spullen meenemen. Maar dan wel de lichtgewicht variant, dus geen uitgebreid kookgerei. Je hebt bijvoorbeeld eenpersoons tenten die ruim onder de kilo wegen!

Reageren
Reisplannen: Italy Divide - travelwriter.nl januari 1, 2019 - 6:05 am

[…] Divide is een bikepacking race die dwars door Italië voert. De start is in Napels en vervolgens doorkruis je Rome, Siena, […]

Reageren
Yvonne januari 11, 2019 - 8:41 pm

Deze term had ik nog nooit gehoord, leuk! Ik vind het echt bewonderenswaardig dat je zo ver fietst en überhaupt zo lekker avontuurlijk op pad gaat. Inderdaad ultieme vrijheid, nergens aan vast zitten.. toch niet mijn manier van reizen, daarvoor ben ik gewoon te lui, haha.

Reageren

Laat een bericht achter