Cape Wild in Zweeds Lapland: op bezoek bij de tamme elanden Zigge en Zebbe

door Aniek

Cape Wild in Zweeds Lapland

Terwijl hij me aan blijft staren kauwt de eland tevreden op de berkentakken. Schuw is hij niet. Hij snuffelt aan mijn schouder en gaat op zoek naar meer twijgen. Zebbe is een van de twee tamme elanden van Cape Wild in Zweeds Lapland. Hier kan je de indrukwekkende dieren ontmoeten en meer over ze te weten komen.

Cape Wild in Zweeds Lapland. Een wildlife centrum waar tamme elanden en wilde zwijnen in hun natuurlijke leefgebied wonen.
Cape Wild in Zweeds Lapland. Een wildlife centrum waar tamme elanden en wilde zwijnen in hun natuurlijke leefgebied wonen.

Op bezoek bij de tamme elanden Zigge en Zebbe

Lapland is de beste plek om elanden in het wild te zien. Er leven er tienduizenden. Toch heb je meer dan een beetje geluk en flink wat geduld nodig om de dieren te spotten. Want hoewel het een immens beest is, de eland kan met gemak 700 kilo wegen, weet de eland zich bijna ongezien door het bos te bewegen. En nu ik in de zomer in Zweeds Lapland ben met Voigt Travel, is de kans klein dat een eland de weg over stapt. Ze hebben zich terug getrokken in de bossen. Daarom is het extra bijzonder dat ik wel op bezoek kan gaan bij de tamme elanden Zigge en Zebbe.

We ontmoeten de twee tamme elanden Zigge en Zebbe bij Cape Wild in Gäddvik, dichtbij Luleå. Vanaf Piteå rijden we een klein uur door de bossen en we parkeren de auto. Van de elanden geen spoor. Maar wanneer de eigenaar Thomas aan komt rijden op zijn quad klinkt er geritsel in het bos. Al snel komt er twee paar geweien tussen de bomen tevoorschijn.

Berkentwijgen voeren aan de elanden van Cape Wild.
Berkentwijgen voeren aan de elanden van Cape Wild.
Verse berkentwijgen voor Zigge en Zebbe. Dat waarderen ze wel!
Verse berkentwijgen voor Zigge en Zebbe. Dat waarderen ze wel!

Tamme elanden

“Zigge and Zebbe zijn twee halfbroers.” vertelt Thomas. Het zijn jonge elanden, toch wegen ze al zo’n 300 tot 400 kilo. “Wacht maar tot ze volgroeid zijn, dan wegen ze makkelijk 600 kilo. Veel groter dan nu worden ze niet meer, wel een stuk breder. Zie je hun gewei? Ze laten het ieder jaar vallen en laten dan een nieuw gewei groeien. En ieder jaar wordt het een stuk groter.”

De twee elanden zijn tam en zijn naar dit gebied gebracht toen ze nog jong waren. Ondanks dat de dieren een flinke lap grond hebben, zo’n 5 hectare, komt de eigenaar iedere dag extra voer brengen. Jonge berkentwijgen zijn het vandaag. Wij krijgen er ook een aantal in onze handen om aan de elanden te voeren.

“Als het erg warm is zoals nu, krijgen ze ook een douche. Het enige wat ze hier echt missen is een meer. Elanden houden ervan om zo nu en dan af te koelen in het water.” Gelukkig is er een oplossing. Thomas loopt weg en komt terug met een tuinslang. Dan krijgen Zigge en Zebbe een douche. In volle tevredenheid staan ze onder de waterstraal. “Zie je hoe vet hun vacht is, het water stroomt er zo vanaf.”

Elanden in Cape Wild, Zweeds Lapland
In de zomer krijgen de elanden een douche zodat ze kunnen afkoelen. Zeker nu het dit jaar in Zweeds Lapland een stuk warmer is dan normaal, is dit een fijne verfrissing voor de elanden.
Zigge en Zebbe, de tamme elanden van Cape Wild, genieten van hun douche.
Zigge en Zebbe, de tamme elanden van Cape Wild, genieten van hun douche.

Cape Wild in Zweeds Lapland

De elanden staan in Cape Wild, een wildlife centrum in wording dat de komende maanden nog verder gaat uitbreiden. We zien palen in de grond staan. “Daar komen volgende week wilde zwijnen te staan.” Ze krijgen een immens gebied waar ze zich kunnen uitleven. “En daarna komt er een vrouwelijke eland bij, zodat er volgend voorjaar hopelijk baby elanden te zien zijn.”

We staan in het omheinde gebied van de elanden, maar wel achter houten balken. “Die twee doen geen vlieg kwaad hoor,” vertelt Thomas terwijl hij naar de elanden wijst, “maar ze zijn wel ontzettend nieuwsgierig. En met hun gewicht kunnen ze je zo aan de kant duwen. Daarom sta je achter de houten balken, maar kan je ze wel aanraken. Zebbe voegt de daad bij het woord en komt even snuffelen, met zijn enorme kop. Hij ruikt dat we nog wat jong blad hebben liggen en heeft daar wel zin in.

Om ons heen wordt nog meer gebouwd. “Aan het begin van de toegangsweg bouw ik een aantal houten hutten, zodat mensen hier kunnen logeren. Ook wil ik een hut plaatsen in het leefgebied van Zigge and Zebbe.” deelt Thomas met ons. “Een uitkijkhut op hoge palen. Twee bedden erin, en verder niets. Alleen maar uitzicht op de elanden zodra je wakker wordt.” Fantastisch moet het zijn om daar te kunnen overnachten.

Thomas vertelt erop los, over de elanden en de andere dieren die er gaan komen. “Het belangrijkste vind ik dat mensen ze in hun eigen leefgebied kunnen zien. Het moet geen dierentuin worden. De dieren krijgen hun ruimte.“

De elanden van Cape Wild leven in een omheind gebied.
De elanden van Cape Wild leven in een omheind gebied.

Snoepen van bananen  

“Wist je trouwens dat elanden van bananen houden?” Thomas breekt een banaan doormidden en meteen staat Zebbe naast hem. Hij smikkelt de banaan op en zoekt meteen naar een tweede. 

Zigge heeft er inmiddels genoeg van. Hij is 20 meter verderop tussen de bomen gaan liggen. “Je ziet hem al bijna niet meer, alleen soms een gewei dat tussen de bomen uitkomt. Daarom kom je elanden in het wild niet zo snel tegen. Hoe groot ze ook zijn, ze zijn bijna onzichtbaar. En zie je hoe lang hun benen zijn? Ze kunnen flinke snelheden halen en je hoort ze amper door het bos rennen.” 

Wil je dus elanden zien in Zweeds Lapland? Hopelijk kom je ze in het wild tegen, maar een ontmoeting met Zigge en Zebbe is misschien wel net zo bijzonder. 

Meer lezen?

Lees de blogs over Zweeds Lapland:

Cape Wild, Bälingevägen, 975 94 Luleå, Zweden. Meer info vind je op capewild.se en swedishlapland.com. Ik bezocht Cape Wild tijdens een reis door Zweeds Lapland met Voigt Travel.

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Marcella augustus 3, 2018 - 7:19 pm

Wauww, wat gaaf om die prachtige dieren van zo dichtbij te kunnen zien! En er veel over te leren! Tijdens onze reis in Midden-Zweden hebben we vluchtig twee elanden langs de weg gezien. Maar jouw ervaring is veel gaver! Ik zet ‘m erbij op mijn wishlist!

Reageren
Sanne augustus 3, 2018 - 8:57 pm

Ah wat gaaf om ze zo van dichtbij te zien! Het moet sowieso een mooi gebied daar zijn, dus ik ben benieuwd naar je andere blogs.

Reageren
Kelly augustus 4, 2018 - 9:47 am

Zo gaaf om elanden van dichtbij te zien en wat een bijzondere bestemming in de zomer. Bij Lapland denk je eigenlijk toch aan de winter. Nooit geweten dat elanden graag bananen eten.

Reageren
Lizzie | Globalizious augustus 4, 2018 - 9:24 pm

Wat heb je dit leu geschreven.. en wat n mooi beest is het!

Reageren
Carolien augustus 6, 2018 - 9:47 pm

Ah, elanden! Natuurlijk hoop ik stiekem dat ik ze in het echt en in het wild ga zien in Finland in september, maar ja, de kans is erg klein. Dit ziet er leuk uit. Zo kan je ze goed zien en volgens mij hebben ze een prima leven (hoewel ik ze toch liever in het wild zie haha). Daar overnachten lijkt me ook wel wat!

Reageren
Martin augustus 8, 2018 - 8:36 pm

In 2,5 week in Zweden geen eland gezien…wel gehoord. We zaten in het zuiden. De eigenaar van het huisje aan een meer waar we sliepen vertelde inderdaad ook dat ze zich bij warmte verder terugtrekken in het bos. Hij had wel een aantal keer een eland zien zwemmen in het meer. Waarschijnlijk moeten we toch meer naar het noorden om ze in het wild te zien.

Reageren

Laat een bericht achter