Gesäuse Huttentocht etappe 4: Ennstalerhütte naar de Haindlkarhütte

door Aniek

Gesäuse Huttentocht etappe 4: Ennstalerhütte naar de Haindlkarhütte

Van het ene waanzinnige uitzicht naar het andere. De vierde etappe van de Gesäuse Huttentocht brengt je van de Ennstaler Hütte naar de Haindlkarhütte en laat je versteld staan. Je voelt je op het dak van de wereld. Een waanzinnige etappe van deze pittige huttentocht in Oostenrijk.

Op het dak van de wereld

Na een slechte nacht word ik wakker op een prachtige ochtend. De hele nacht wordt er op de matratzenlager door iemand zo hard gesnurkt dat zelfs mijn oordoppen niet meer helpen. Maar zodra ik opsta en naar buiten kijk waan ik me bijna in een sprookje. Van het dal is niets meer te zien. De hut bevindt zich boven het wolkendek en bijna 360 graden om me heen zie ik niets dan witte wolken. Ultieme rust.

Wakker worden bij de Ennstalerhütte
Wakker worden bij de Ennstalerhütte
Wolkendek bij de Ennstalerhütte
Wolkendek bij de Ennstalerhütte

Een pittige afdaling

Wanneer we ons van het uitzicht kunnen lostrekken gaan maanlief en ik op pad. De spierpijn van gisteren is gelukkig helemaal verdwenen. De afdaling vanaf de hut is net zo steil als de klim van gisteren, al gaat afdalen zo wel lekker snel. Al gaan we, volgens de eigenaar van de hut, wel de verkeerde kant op. Volgens hem wordt de omgeving alleen maar mooier als je nog een stuk klimt vanaf de hut.

Afdalen vanaf de Ennstalerhütte
Afdalen vanaf de Ennstalerhütte
Zonnestralen en wolken in het bos
Zonnestralen en wolken in het bos

Ik volg gewoon de route, richting het dal dus. De afdaling gaat over een pad dat is bezaaid met stenen en dat vol ligt met glibberige boomwortels. Inmiddels ben ik midden in het wolkendek beland, waar ik deze ochtend op uitkeek. Zonnestralen komen door de wolken heen en geven het bos ineens iets magisch.

Afdaling naar Gstatterboden-Oostenrijk
Afdaling naar Gstatterboden-Oostenrijk
Kerkje bij Gstatterboden in Oostenrijk
Kerkje bij Gstatterboden in Oostenrijk
Bezoekerscentrum van het Gesäuse Nationaal Park
Bezoekerscentrum van het Gesäuse Nationaal Park

Bezoekerscentrum van het Gesäuse Nationaal Park

Langzaam daal ik af naar het National Park Pavilion in Gstatterboden, het bezoekerscentrum van het Gesäuse Nationaal Park waar ik geniet van cappuccino en cheesecake. Er is een kleine tentoonstelling, waar je meer ziet en leest over de dieren die hier leven, de mensen die in het park wonen en de natuur. Gstatterboden heeft een station en zo nu en dan komt er een trein voorbij. Ik kan hier wel uren blijven zitten.

Wandelpad vanaf station Gstatterboden-Oostenrijk
Wandelpad vanaf station Gstatterboden-Oostenrijk

Vanaf vanaf station Gstatterboden volg ik een relatief vlak pad. Hier is het – zeker na de rust van de afgelopen dagen – een stuk drukker met wandelaars. Het is de Rauchbodenweg. Op links heb ik mooi uitzicht over het dal met de Enns rivier, in de verte lonkt de Hochtorgruppe. Tussen de bomen is het heerlijk rustig.

Voetbrug over de Enns naar de Weidendom
Voetbrug over de Enns naar de Weidendom
Weidendom Oostenrijk
Weidendom tijdens de Gesäuse huttentocht in Oostenrijk

Over een voetbrug steek ik de Enns over naar de Weidendom. Op de grindbanken een de rivier is een heerlijk plekje voor een lunchpauze. De Weidendom is een soort natuurbelevingspad, met informatieborden en raadsels om op te lossen, en een mooi vlinderpad tussen de bomen.

Op naar de Haindlkarhütte

Heel even is het pad relatief vlak, maar al snel volg ik de borden naar de Haindlkarhütte. Tussen twee bergruggen in en over een droogliggende rivierbedding heen gaat het stevig omhoog – mijn gps geeft weer cijfers richting de 30 procent. Soms stroomt er nog wat water, maar zo weinig dat je er prima doorheen kunt lopen. Genieten is het wel, het is hier echt klauteren en zo nu en dan over rotsblokken heen klimmen. Over smalle paadjes met veel tegenliggers gaat het bergopwaarts. Hier is wel duidelijk waarom de Gesäuse Huttentocht als technisch wordt opschreven, het pad wordt steeds ruiger en op sommige stukken moet je echt geen misstap maken.

Klim naar de Haindlkarhütte
Klim naar de Haindlkarhütte
Klim naar de Haindlkarhütte
Klim naar de Haindlkarhütte

Iedere keer denk ik dat ik nu wel bijna bij de hut ben, maar dat valt toch vies tegen. Dan zie ik de hut eindelijk achter de rotsen verschijnen. Een heerlijk rustieke hut en voor het eerst in dagen wacht hier een warme douche op me. Lekker fris nestel ik me met een hefeweizen op het terras waar ik uitkijk op de Hochtorgruppe. Kleine gekleurde vlekjes op de grijze rotsen verklappen dat er ook vandaag klimmers de rotsen proberen te bedwingen. Je voelt je hier wel heel klein tegen de imposante bergen. Tijdens de avondmaaltijd zie ik hoe de rode avondzon op de rotsen valt. Wat een onvergetelijke zonsondergang.

Wandelroute naar de Klim naar de Haindlkarhütte
Klauteren over de rotsen
Wandelroute naar de Klim naar de Haindlkarhütte, huttentocht in Oostenrijk
Wandelroute naar de Klim naar de Haindlkarhütte

Gesäuse Huttentocht in Oostenrijk

In 7 dagen wandel ik van berghut naar berghut tijdens de Gesäuse Hüttenrunde ofwel Gesäuse Huttentocht in de Oostenrijkse Steiermark. De trail begint en eindigt in Admont. Door de ongerepte natuur en over bergpaden, wandel ik langs wilde rivieren en over almweiden, met uitzicht op de legendarische bergtoppen van de Ennstaler Alpen. ‘s Avonds overnacht ik in traditionele berghutten. Ik ontdek het Nationaal Park Gesäuse in de Steiermark in Oostenrijk. Lees alles over de Gesäuse Hüttenrunde: een spectaculaire huttentocht voor de meer ervaren bergwandelaar. Ik boekte een georganiseerde wandelreis bij Ecktiv.

Gesäuse huttentocht in Oostenrijk etappe 4: Ennstaler Hütte – Haindlkarhütte, 5:15 uur wandelen (zonder pauzes), afstand ca. 14,7 km, ↑602 m, ↓1.028 m. Overnachting bij de Haindlkarhütte.

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Jacoba februari 3, 2021 - 11:58 am

Wauw, dit ziet er ook weer uit als een prachtige wandeling! Geweldig ook met dat wolkendek op de vallei. Ik kan niet wachten om ook in Oostenrijk te gaan wandelen 🙂

Reageren
Linda februari 5, 2021 - 8:21 pm

Wauw!! Dat wolkendek en die zonnestralen door de bomen heen, wat fantastisch. Dat ziet er heel mooi uit en de foto’s zijn prachtig. Ik krijg gelijk zin om ook te wandelen in Oostenrijk, zo mooi

Reageren

Laat een bericht achter