Almhütten en Bauernküche: hiken van Giggelberg naar Katharinaberg

door Aniek

Almhütten en Bauernküche: hiken van Giggelberg naar Katharinaberg

Langzaam klimt ‘s ochtends de zon over de verre toppen van de Dolomieten en schuift de schaduw verder weg van de Sarntaler Alpen. Vanaf het terras van Gasthof Giggelberg bekijken we de bergtoppen waar we al zijn geweest en de toppen die nog voor ons liggen. Ook vandaag klimmen en dalen we voortdurend door valleien en over hellingen. Berghutten verleiden ons onderweg met regionale specialiteiten uit de Bauernküche. De schaarse vegetatie op de droge hellingen van de Sonnenberg in de Vinschgau markeert het veranderende landschap. De hellingen zijn bedekt met jeneverbessen en steppeplanten. Voor de derde dag op rij volgen we in Zuid-Tirol route 24: de Meraner Höhenweg.

Gezelschap onderweg tijdens de 3e etappe van de Meraner Höhenweg
Gezelschap onderweg tijdens de 3e etappe van de Meraner Höhenweg

Etappe 3 van Giggelberg naar Katharinaberg

Zoals iedere dag zitten we weer vroeg aan het ontbijt. Een klein uur later vertrekken we voor de 3e etappe van onze wandeltocht. We lopen tussen de bomen door en genieten van het uitzicht. Sommige delen van deze etappe zijn populair onder dagjesmensen, die al dan niet met kleine kinderen een klein stukje van de route lopen. Wanneer de route technischer wordt met veel beklimmingen waar je je vasthoudt aan touwen en kettingen, wordt het rustiger. De route is hier voorzien van ijzeren ladders, houten treden of trappen die zijn uitgehakt in de stenen. Zeker na de zware regenval van de laatste dagen is de ondergrond glad en houden we ons goed vast aan de touwen die een aantal passages zekeren.

Constant klimmen en dalen tijdens de route van Giggelberg naar Katharinaberg
Constant klimmen en dalen tijdens de route van Giggelberg naar Katharinaberg
De route van Giggelberg naar Katharinaberg
De route van Giggelberg naar Katharinaberg
Onderweg naar Untervernatschhof Katharinaberg
Onderweg naar Untervernatschhof Katharinaberg

We klimmen gestaag verder en merken dat we vandaag helemaal in het ritme zitten. We lopen door alpenweides, over een indrukwekkende hangbrug en genieten van de vergezichten. Bossen en watervallen wisselen elkaar af. Tegen het middaguur komen we te weten waarom we extra eten mee hebben genomen op deze tocht. Berghut na berghut blijkt gesloten en nergens kunnen we lunchen.

We ronden een uitloper van de bergkam en zien in de verte onze bestemming, het dorp Katharinaberg (1245m) dat is gebouwd op een rots en gemakkelijk te herkennen is door zijn opvallende toren. Maar laat je niet voor de gek houden! Vanaf dit punt is het langer lopen dan verwacht. In de volle zon klauterend over stenen, zigzaggend tussen de dagjesmensen die een klein ommetje maken vanaf Katharinaberg of een berghut.

Panorama van de Meraner Höhenweg
Panorama van de Meraner Höhenweg
Tijdens de Meraner Höhenweg
Tijdens de Meraner Höhenweg

„Wo seid ihr hin?“ wordt naar ons geroepen. „Den Untervernatsch-Hof.“ Dan zijn we op de juiste weg, gelukkig. Met de zon hoog aan de hemel klimmen we de laatste meters naar het eindpunt, de berghut Untervernatschhof, boven het fotogenieke dorp Katharinaberg. We zakken neer op de houten banken voor de berghut. Gelukkig, Italië zou Italië niet zijn als oma niet een onverwacht middagmaal kan maken.

Trappen tijdens de Meraner Höhenweg
Trappen tijdens de Meraner Höhenweg

Untervernatschhof Katharinaberg

De Untervernatschhof, de boerderij van de familie Mair, staat hier al sinds 1248. Minstens. Bij alles lijkt het of de tijd hier sindsdien stil is blijven staan. De Italiaanse dames van wie we vanochtend afscheid namen slapen in de schuur, tussen het hooi. Wij nestelen ons in een kleine kamer die meer wegheeft van een bedstede. Je kan, als je zou willen, alle vier de muren tegelijk aanraken.

Eerst krijgen we douche instructies: “Douchen in een minuut. Dan komt er kokende olie uit de kraan.” Het wordt met humor verteld, maar met een serieuze ondertoon. Hoewel water hier niet schaars is, de hut heeft een eigen bron, is warm water dat wel.

Onderweg naar Untervernatschhof Katharinaberg
Onderweg naar Untervernatschhof Katharinaberg

Er zijn geen privékamers, dus iedereen zit samen op de veranda om de laatste zonnestralen te pakken. We koelen onze biertjes in het water van de bron en proosten op de Meraner Höhenweg.’s Avonds zitten alle wandelaars samen aan de houten tafels. We eten wat de pot schaft, soep met groenten die Frau Mair uit eigen tuin heeft gehaald, knödel en pasta met hertenragü.

Een korte douche en twee stopcontacten die je met 20 personen deelt, dat is alle luxe die je hier hebt. Maar misschien aten we hier wel de beste huisgemaakte Zuid-Tiroler gerechten. En ’s ochtends kijken we vanuit onze bedstede door een piepklein raampje naar buiten over de bergweide en zien hoe de zon langzaam hoger klimt. Daar kan geen vijfsterrenhotel tegenop!

Kat Heidi bij Untervernatschhof Katharinaberg
Kat Heidi bij Untervernatschhof Katharinaberg
Nabij Katharinaberg in Zuid-Tirol
Nabij Katharinaberg in Zuid-Tirol

De Alta Via di Merano of de Meraner Höhenweg is een onvergetelijke tocht. De 100 kilometer lange rondwandeling voert je door Naturpark Texelgruppe in Zuid-Tirol. Van het hooggebergte met besneeuwde bergtoppen naar weelderige bergweiden en donkere bossen. Ga je deze route wandelen? Vergeet geen kaart van deze wandelroute mee te nemen.

De etappes van de Meraner Höhenweg

Etappe 1 Magdfeld – Leiteralm: 3 uur 22 min –  16,6 kilometer
Etappe 2 Leiteralm – Giggelberg: 3 uur 32 min – 17,6 kilometer
Etappe 3 Giggelberg – Katharinaberg: 2 uur 51 min – 14,6 kilometer
Etappe 4 Katharinaberg – Eishof: 2 uur 25 min – 11,7 kilometer
Etappe 5 Eishof – Pfelders: 3 uur – 16,0 kilometer
Etappe 6 Pfelders – Magdfeld: 4 uur 54 min – 28,2 kilometer

Bloemen in Zuid-Tirol
Bloemen in Zuid-Tirol

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter