Onweer en onvergetelijke uitzichten. De eerste etappe van de Meraner Höhenweg

door Aniek

De eerste etappe van de Meraner Höhenweg

In de verte doorklieven de toppen van de Dolomieten de hemel. In het warme licht van de zonsondergang zijn de massieve toppen in een rode gloed gehuld, in goud en kopertonen. Met een Hefeweizen in de hand kijken we vanaf het terras van de Leiter Alm uit over het dal en de Dolomieten in de verte. De eerste etappe van de Meraner Höhenweg ligt achter ons.

Van Gasthof Magdfeld naar de Leiter Alm
Van Gasthof Magdfeld naar de Leiter Alm
Gasthof Magdfeld
Gasthof Magdfeld

Onweer, regen en hoogtemeters

Een paar uur eerder. ’s Ochtends werpen we een blik op de weersvoorspellingen en zien onze vermoedens bevestigd worden. Onweer vanmiddag. Veel onweer. Nu landt het gevoel pas echt dat we beginnen aan onze wandeltocht. We laten de auto achter bij Gasthaus Magdfeld en stoppen alle spullen die we de komende week nodig gaan hebben in een kleine rugzak. Een kort maar gemeend auf Wiedersehen wordt ons toegeroepen door Helmut en Katja en dan gaan we op weg.

Alta Via di Merano of Meraner Höhenweg
Alta Via di Merano of Meraner Höhenweg

De wandelroute voert door een dicht bos. Urenlang komen we geen andere wandelaar tegen. We lopen over smalle wandelpaden, waar het nauwelijks mogelijk is naast elkaar te lopen, en treden die zijn uitgehakt in de rotsen. De moeilijke stukken zijn gezekerd met touwen en kettingen en over de paden die door het woud kronkelen stijgen we gestaag, ons zo nu en dan vasthoudend aan kettingen die langs de rotswanden gespannen zijn. Lopend langs een rotswand kijken we uit over een matige afgrond. Bij Gasthof Hochmut lijken we op het dak van de wereld te staan. De hemel is even opengebroken en vraagt er om om even stil te staan bij het prachtige uitzicht.

Gasthof Hochmut aan de Alta Via di Merano of Meraner Höhenweg
Gasthof Hochmut aan de Alta Via di Merano of Meraner Höhenweg

Donder en bliksem brengen ons al snel weer met beide benen op de grond. Met het beeld van een wandeltocht in een onweersbui in ons achterhoofd vliegen we de volgende 40 minuten bijna over het pad heen. Dan zien we de Leiter Alm voor ons, waar we hartelijk welkom worden geheten.

We krijgen onze kamersleutel en snel stappen we onder de douche. We spreiden de natte kleren uit voor het haardvuur. “Neem een schnaps”, wordt ons geadviseerd door de twee Duitse mannen die er zo te zien al even zitten. “Idealiter met een bier erbij. Ben je zo weer warm.” De twee wandelaars zijn op dit moment nog de enige gasten. Vanwege het slechte weer is het rustig in de hut.

Meraner Höhenweg
Meraner Höhenweg
Zicht vanaf de Leiter Alm
Zicht vanaf de Leiter Alm

Meraner Höhenweg

Ons warmend voor de haard verkennen we op de kaart (die je hier kan bestellen) de route van de komende dagen. We lopen een van de mooiste wandeltochten van Zuid-Tirol, zelfs een van de mooiste van Italië als we de verhalen mogen geloven. De Meraner Höhenweg omcirkelt het Bergmassiv der Texelgruppe, onderdeel van Naturpark Texelgruppe.

Een groot deel van de route loopt op zo’n 1.500 meter hoogte, al ben je constant aan het klimmen en het dalen. De wandelroute biedt uitzicht op de vallei van Merano, het Etschtal (Val d’Adige) en de Vinschgau, het Passeiertal (Val Passiria) en Schnalstal (Val Senales). De route is volledig gemarkeerd met nummer 24.

Uitgestrekte weiden liggen voor ons, waar koeien vredig grazen. Watervallen, dennenbossen, rotsachtige landschappen waar bergmarmotten zich verstoppen voor de wandelaars. Brede boswegen of juist smalle paadjes. Bergen waar de eeuwige sneeuw als een deken overheen ligt. We zullen overnachten in traditionele berghutten. Nog vijf dagen lang loop ik samen met mijn vriend de Alta Via di Merano of Meraner Höhenweg en genieten we van de grandioze berglandschappen van Zuid-Tirol.

Leiter Alm
Leiter Alm
Eindelijk aangekomen bij de Leiter Alm
Eindelijk aangekomen bij de Leiter Alm

De Alta Via di Merano of de Meraner Höhenweg is een onvergetelijke tocht. De 100 kilometer lange rondwandeling voert je door Naturpark Texelgruppe in Zuid-Tirol. Van het hooggebergte met besneeuwde bergtoppen naar weelderige bergweiden en donkere bossen. Ga je deze route wandelen? Vergeet geen kaart van deze wandelroute mee te nemen.

De etappes van de Meraner Höhenweg

Etappe 1 Magdfeld – Leiteralm: 3 uur 22 min –  16,6 kilometer
Etappe 2 Leiteralm – Giggelberg: 3 uur 32 min – 17,6 kilometer
Etappe 3 Giggelberg – Katharinaberg: 2 uur 51 min – 14,6 kilometer
Etappe 4 Katharinaberg – Eishof: 2 uur 25 min – 11,7 kilometer
Etappe 5 Eishof – Pfelders: 3 uur – 16,0 kilometer
Etappe 6 Pfelders – Magdfeld: 4 uur 54 min – 28,2 kilometer

Lees ook: Paklijst: wat neem je mee als je gaat hiken?

Ook leuk om te lezen!

12 comments

Yvonne september 13, 2016 - 2:21 pm

Wat mooi geschreven en wat een prachtige wandelingen hebben jullie weer gemaakt. De natuur lijkt me zo mooi in de Dolomieten. Van dat deel van Italië hebben wij echt nog te weinig gezien ook.

Reageren
Sanne september 13, 2016 - 4:19 pm

Lopen in de bergen tijdens het onweer lijkt me ook niet zo fijn. Wat kan je dan opeens hard lopen hé? Hebben jullie het nog geprobeerd, schnaps in combinatie met bier?

Reageren
Denise - Follow my footprints september 14, 2016 - 4:12 pm

Leuk die foto van de trotse Aniek! Wat ben je toch altijd actief!

Reageren
Jenny - ikreis.net september 14, 2016 - 10:46 pm

Leuk om je wandeling van dag tot dag te kunnen volgen.

Reageren
Kelly | Dutchie on the Road september 15, 2016 - 8:34 pm

Wat een prachtige wandeling zeg! Lopen met onweer is inderdaad minder.

Reageren
Jessica september 16, 2016 - 1:15 am

Wandelen met onweer lijkt me inderdaad echt een hel.. Maar je ziet er happy uit op die foto! 😀

Reageren
Carolien | Dream the World september 16, 2016 - 7:12 pm

Lijkt me tof om te doen!

Reageren
Hiken: de Alta Via di Merano / Meraner Höhenweg - OutdoorBloggers december 2, 2017 - 7:20 am

[…] Etappe 1 Magdfeld – Leiteralm: 16,6 kilometer Etappe 2 Leiteralm – Giggelberg: 17,6 kilometer Etappe 3 Giggelberg – Katharinaberg: 14,6 kilometer Etappe 4 Katharinaberg – Eishof: 11,7 kilometer Etappe 5 Eishof – Pfelders: 16,0 kilometer Etappe 6 Pfelders – Magdfeld: 28,2 kilometer […]

Reageren
Felice januari 11, 2018 - 4:54 pm

Zoonlief kwam laatst met het voorstel dit eens met elkaar te gaan doen ( niet de hele tocht een gedeelte) als ik jou zo lees, is dat echt een heel goede suggestie van hem. Maar ik moet wel eerst even aan mijn conditie werken!

Reageren
Aniek Rooderkerken januari 11, 2018 - 6:28 pm

Zeker doen! Het is een prachtige tocht. En heel afwisselend, dus je kijkt je ogen uit. Sommige etappes zijn wat vlakker en je kan de route zo lang maken als je wil. Dus je hebt echt geen ijzeren conditie te hebben 🙂

Reageren
De favoriete wandeling van Ivonne: Monte Baldo massief | Wanda Wandelt juni 12, 2018 - 8:53 pm

[…] Meer wandelinspiratie voor Italië? Lees dan het blog van Aniek over de Meraner Höhenweg. […]

Reageren
Sarah oktober 15, 2018 - 5:27 pm

Gek op hiking maar in de Dolomieten ben ik nog niet geweest. Ik ga deze zeker onthouden, al zou ik hem wel willen doen bij beter weer. 😉

Reageren

Laat een bericht achter