Hiken naar de Eishof in het Val di Fosse / Pfossental

door Aniek

Hiken naar de Eishof in het Val di Fosse / Pfossental

De geur van versgebakken brood komt ons al tegemoet, vermengd met het aroma van verse koffie. Op de houten tafels staan schalen met kaas en ham, huisgemaakte jam, een kom verse bauernyoghurt met muesli. Hier merk je dat de berghutten in Zuid-Tirol, vaak al generaties lang familiebezit, met liefde worden gerund. Hier genieten de bergwandelaars van huisgemaakte gerechten volgens traditioneel recept, en aan het einde van de dag drink je een bier of radler aan de houten tafels. We lopen vandaag van de Untervernatschhof naar de Eishof, twee totaal verschillende maar beide fantastische berghutten.

Hiken naar de Eishof

Langs de Meraner Höhenweg liggen tal van oude herbergen, die al sinds de middeleeuwen bestaan, waarvan vele er overnachtingsmogelijkheden bieden. De meeste hutten zijn niet bereikbaar met de auto, bij sommige kom je zelfs per kabelbaan niet eens in de buurt. De Untervernatschhof is beter bereikbaar en ligt ligt wel aan een weg, ook al laten we deze al snel achter ons.

Van de Untervernatschhof naar de Eishof
Van de Untervernatschhof naar de Eishof
Van de Untervernatschhof naar de Eishof
Van de Untervernatschhof naar de Eishof

We lopen in de richting van de Vorderkaser-Alm, over rotsige berghellingen waar berggeiten om ons heen moeiteloos omhoog klauteren. Halverwege verandert het landschap. Ruime bergweiden, badend in de volle zon. Op de achtergrond de spitse bergtoppen, sommige toppen bedekt met een kleine laag sneeuw.

Vandaag is de eerste dag dat we bergmarmotten kunnen zien, zo was ons vanochtend bij het ontbijt gezegd. Maar hoe goed we ook kijken, vandaag zullen we ze niet zien. Pas als we in bed liggen zullen we ‘s nachts in de bergen het gefluit van de bergmarmotten horen. Ze moeten in de buurt zijn!

Zover is het nog niet. Eerst maken we de klim naar de Eishof. De Alm is bereikbaar via een breed pad en is een populaire bestemming voor dagjesmensen. We worden ingehaald door mountainbikers die rustig omhoog fietsen en later op snelheid weer omlaag zoeven. De weg voert door bergweiden en informatiepanelen wijzen ons op interessante weetjes over de geschiedenis en de aard van deze vallei. Op de minder drukke delen doorbreken alleen de bellen van de koeien en berggeiten de stilte.

Samen hiken we de Meraner Höhenweg in Italië!
Samen hiken we de Meraner Höhenweg in Italië!

We komen aan bij de Eishof . Een grote hut met verschillende meerpersoons kamers (hoewel er maar 1 douche is, helaas). Dagjesmensen zinken neer op de ligbedden tussen de alpenkoeien. Zoals vele hutten in Zuid-Tirol ligt de Eishof op een zonnige bergflank en heb je vanaf hier adembenemende uitzichten.

Een Käseplatte en een Hefeweizen

Wij gaan zitten aan een van de lange tafels en sluiten aan bij een groepje wandelaars. We bestellen een flink bord met knödel en een Käseplatte, natuurlijk met een Radler en Hefeweizen erbij. Het was een korte etappe en veel meer dan van het uitzicht genieten en biertjes drinken doen we vandaag niet. Aan het einde van de dag zien we hoe twee honden de koeien terug naar de hut leiden. Een kleine Almabtrieb, het perfecte einde van de dag!

Hiken naar de Eishof berghut in het Val di Fosse / Pfossental
Hiken naar de Eishof berghut in het Val di Fosse / Pfossental
Käseplatte en een Hefeweizen
Käseplatte en een Hefeweizen

De Alta Via di Merano of de Meraner Höhenweg is een onvergetelijke tocht. De 100 kilometer lange rondwandeling voert je door Naturpark Texelgruppe in Zuid-Tirol. Van het hooggebergte met besneeuwde bergtoppen naar weelderige bergweiden en donkere bossen. Ga je deze route wandelen? Vergeet geen kaart van deze wandelroute mee te nemen.

De etappes van de Meraner Höhenweg

Etappe 1 Magdfeld – Leiteralm: 3 uur 22 min –  16,6 kilometer
Etappe 2 Leiteralm – Giggelberg: 3 uur 32 min – 17,6 kilometer
Etappe 3 Giggelberg – Katharinaberg: 2 uur 51 min – 14,6 kilometer
Etappe 4 Katharinaberg – Eishof: 2 uur 25 min – 11,7 kilometer
Etappe 5 Eishof – Pfelders: 3 uur – 16,0 kilometer
Etappe 6 Pfelders – Magdfeld: 4 uur 54 min – 28,2 kilometer

Koe bij de Eishof
Koe bij de Eishof
Koe bij de Eishof
Koe bij de Eishof

Ook leuk om te lezen!

7 comments

Sanne september 30, 2016 - 2:16 pm

Wow, wat een mooie wandeltocht is dit! Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord.

Reageren
Sanne oktober 1, 2016 - 5:17 pm

Oei, dat kaasplankje ziet er lekker uit! De Eishof ziet er mooi uit. En koeien met bellen, die zijn toch wel het leukste!

Reageren
Aniek oktober 5, 2016 - 11:52 am

Vooral het geluid van de koeien als je ‘s ochtends wakker wordt. Zo rustgevend!

Reageren
Naomi oktober 3, 2016 - 10:37 am

Ik heb zo’n soortgelijke trip nog nooit gedaan maar ik wil het ooit wel doen! Lijkt me echt geweldig. Verder zijn je foto’s echt super mooi! Zo’n artikels inspireren me echt wel om wat meer die kant op te gaan om te reizen.

Reageren
Aniek oktober 5, 2016 - 11:52 am

Het is ook geweldig! En ik wandel nooit, dus ook zonder veel wandelervaring is het met een goede voorbereiding prima te doen.

Reageren
Jenny augustus 25, 2017 - 9:33 pm

Wat een prachtig gebied voor wandelingen! Je hebt ook onwijs veel mazzel met het weer gehad (aan de foto’s te zien).

Leuk.

Reageren
Luc van de Wiel maart 31, 2018 - 8:45 am

Mooie foto’s van een mooie tocht! 🙂

Reageren

Laat een bericht achter